Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Margarín na pranýři, nebo na talíři? Tuky nejsou hřích, jen vědět, jak na ně!

Tuky nejsou hřích! Jen vědět, jak na ně!
29. května 2021 | 06:00

Tuky. Zařadily se do skupiny „průserářů“ na černou listinu, údajně škodí zdraví. Především margaríny nebo sádlo, a pomyslně u nás vyhrává máslo, především díky jeho lahodné chuti. Jaký je mezi nimi rozdíl a opravdu je taková hanba si namazat na chléb margarín?

Tuky jsou přímo nepostradatelné pro naše zdraví, protože jsou důležitými pomocníky při vstřebávání vitaminů A, D, E a K. Navíc jsou doslova studnicí energie a pečují o naši hormonální rovnováhu. Aby však splňovaly tuto nezbytnou funkci pro naše tělo, měly by představovat zhruba 30 % denního energetického příjmu. Pokud však bojujete s nadváhou, při hubnutí by tato hranice měla klesnout zhruba na 25 %. Nikdy by však neměla být nižší než 20 %, ani při sebevětším honem za hubnutím!

Které tuky jsou ale zdravé a můžeme je s klidným svědomím konzumovat? Pojďme to rozklíčovat na základě faktů. To, že se rozdělují na živočišné a rostlinné, jsou pojmy, u kterých netápeme. A také u toho, že živočišné obsahují větší množství nasycených mastných kyselin, zatímco u rostlinných převažují mastné kyseliny nenasycené.

Nasycené mastné kyseliny jsou obecně známé jako škůdci našeho zdraví oproti těm nenasyceným, protože při jejich hojné konzumaci může docházet ke zvýšení hladiny cholesterolu. Přidejme k tomu nedostatek pohybu a zahráváte si s kardiovaskulárním onemocněním. Nacházejí se ale i v potravinách, které považujeme za kvalitní a tělu potřebné, jakými jsou mléčné výrobky, tučné maso, ale především máslo a sádlo. Ty nás teď zajímají nejvíce.

Přečtěte si také:

Máslo obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, ale také významný podíl již avizovaných nasycených mastných kyselin, které pocházejí z 60 % mléčného tuku a přibližně 3 % transmastných kyselin. Ty jsou zdraví škodlivé a jejich nadměrná konzumace vede k onemocnění srdce a cév. Sádlo má oproti máslu nižší podíl nasycených mastných kyselin - zhruba okolo 40–50 %, ale je zato více kaloričtější, protože je složeno převážně z tuků. A co margarín? Ten byl pranýřován právě kvůli významnému podílu obávaných transmastných kyselin vzhledem k tomu, že se v minulosti vyráběly částečným ztužováním. Dnes se však kvalitní margaríny vyrábí fyzikálními postupy a jejich obsah je tak nižší než 1 %. Navíc se řadí do rostlinných tuků, které obsahují druhou, tu zdravější skupinu mastných kyselin  -  a to nenasycené, tělu prospěšné. Margaríny pak neobsahují cholesterol.

Co si tedy namazat na chleba?

Máslo ani sádlo není potřeba z jídelníčku zcela vyloučit a dovolit si ho můžete, pokud jste zdravý a sportující člověk. Pokud vás však trápí vysoký krevní tlak, cukrovka, onemocnění cév či zvýšený cholesterol, raději vsaďte na margarín.

A co na to odborník?

Odpovídá Marie Makovská, Ing. výživy a potravin:

„Margaríny byly dlouho zatracovány kvůli procesu ztužování. Daní za tuhou konzistenci je vyšší podíl transmastných kyselin, které bychom měli co nejvíce omezit. Ve většině kvalitnějších margarínů se jich už ale výrobci vyvarují, a tak jsou margaríny znovu ve hře. Nejčastější otázkou bývá, co namazat na chleba. Jsme zvyklí opravdu mazat, tedy hledáme produkt s tužší konzistencí. Když ale zabrousíme do středomořské kuchyně, která je považována za jednu z nejzdravějších, dostaneme na stůl kousky chleba a olivový olej k namáčení či pokapání. Rostlinné a za studena lisované oleje jsou výbornou volbou, hlavně proto, že mívají vysoký obsah omega 3 mastných kyselin.

A když se vrátíme k máslu, sádlu či margarínům, záleží více na kvalitě konkrétního produktu a především na konzumovaném množství. Tenká vrstva másla například v bio kvalitě nebo kousek přepuštěného másla na tepelnou úpravu jídel patří i do zdravého jídelníčku, a za mě vede i díky své jedinečné chuti.“

Autor: Žaneta Podlahová
Video se připravuje ...