Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za měsíc prázdniny! Zhubněte o 5 kilo do plavek. Víme, jak na to

dieta
6. června 2021 | 06:00

Nikdo nechce vypadat v plavkách jako velryba. Tak pojďte do toho a zkuste za měsíc se svou postavou něco udělat.

To dáte!

Většina odborníků se shoduje, že extrémní nebo krátkodobé diety nemají dobrý efekt ani pro váš metabolismus, ani pro vaši postavu. Pokud držíte nesmyslně omezující dietu, která připomíná až hladovku, vaše tělo zpomalí metabolismus, jojo efekt se vám nevyhne, a tak rychle shozená kila opět naberete – a jste zase tam, kde jste byla. Takže takhle ne!

Nedávejte si limity

„Abychom předešli riziku, že nás ovládne demotivace a sklouzneme ke starým návykům, je dobré si na začátku nedávat limit shozených kil. Nikdy se totiž nedá odhadnout, jestli se nám nakonec podaří dostat se k vytoužené váze. Mnohem lepší je pustit se do změny životního stylu a užívat si změn, které přijdou,“ radí výživový odborník Petr Havlíček. Nicméně my smrtelníci nějakou představu potřebujeme – maximální doporučené tempo je půl až kilo za týden čili dvě až čtyři měsíčně. Více určitě ne!

Jak na to?

Někteří odborníci radí kontrolovat příjem energie neboli kilojoulů. Pokud chcete za dva měsíce shodit například pět kilogramů, musíte každý den sníst přibližně o dva a půl tisíce kilojoulů méně. Nebo musíte o to více spálit pohybem. To není nic tak hrozného, že? Kombinace obojího je ovšem samozřejmě ideální variantou. Jiní odborníci ale pouhou nízkokalorickou dietu nedoporučují. Podle nich totiž není důležité jen množství přijatých kalorií, ale také jejich nutriční hodnota.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Blanka Kubíčková
Video se připravuje ...