Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Superpotraviny za pár kaček! Víme, po kterých sáhnout

Jaké superpotraviny vás nebudou stát majlant?
6. března 2021 | 06:00

Mnozí z nás omlouvají svůj nezdravý životní styl vysokou cenou kvalitních potravin. Opak je však pravdou. Dobroty označované jako superpotraviny pořídíte za pár korun. Jen musíte vědět, po kterých sáhnout.

Základem zdraví je pořád to samé – vyvážená strava, dostatek spánku, pohybu, odpočinku a co nejméně stresu. Pokud denně budete pít 2 litry slazených nápojů, pojídat smažené jídlo z fast foodu, večer chroupat chipsy a jednou týdně sníte jednu superpotravinu, tak si nejspíš moc nepomůžete.

Kdy se dostaví efekt?

Superpotraviny by měly být zařazovány do jídelníčku pravidelně. Rozhodně neplatí, že velké množství rovná se větší efekt. Jde spíš o to, zařadit je do běžné stravy napevno. Ideálně byste měla u přípravy pokrmů přemýšlet, jak je vhodně zakomponovat, aby vám jídla s nimi jednoduše chutnala. Nebojte se, nemusíte za ně utratit majlant. Dají se pořídit i levně a budou vám chutnat!

Do jídelníčku pravidelně zařaďte:

1. Pšeničné otruby: Jsou superpotravinou s obsahem kvalitních proteinů, vitaminů a minerálů. Z velké části jsou tvořeny vlákninou, která je nedílnou složkou zdravé stravy. Asi je nebudete jíst jen tak samotné, ale zkuste je přidat třeba do pečiva. Ideální jsou vařené nebo naklíčené.

CENA: Otruby pšeničné, 200 g, 12 Kč

2. Lněné semínko: Ořechy a semena jsou poměrně drahou záležitostí, ale lněná semínka jsou výjimkou. Tak toho využijte! Obsahují vysoký podíl omega-3 mastných kyselin a dalších zdravých tuků. Jsou také zdrojem kvalitní vlákniny. Můžete je konzumovat vcelku, ale pro lepší využití všech živin je občas trochu podrťte. Zamíchat je můžete do pomazánek, do jogurtu nebo je přidejte do polévky. Díky svému složení podporují zdravé trávení, prospívají střevům, ulevují při zácpě či zánětu žaludku.

CENA: Lněné semínko, 1000 g, 59 Kč

3. Luštěniny: Jejich pořizovací cena je minimální, zato množství pokrmů, které z nich můžete připravit, téměř nekonečné. Vyplatí se kupovat základní výrobky z luštěnin, ne ochucené v omáčkách v konzervách. Luštěniny poskytnou našemu organismu spoustu důležitých živin. Obsahují vitaminy skupiny B a díky vysokému obsahu vlákniny napomáhají trávení i prevenci rakoviny.

CENA: Hrách, 500 g, 15 Kč, čočka, 500 g, 20 Kč

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Jindra Pelikánová
Video se připravuje ...