Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nemůžete večer usnout? Tohle jsou nejčastější důvody, proč vám to nejde

...
21. ledna 2021 | 06:00

Chce se vám spát, ale jakmile ulehnete do postele, spánek se nedostavuje? Pokud vás tento problém trápí ojediněle, není proč si s tím lámat hlavu. Pokud vás však trápí častá nespavost, na vině může být jedna z těchto příčin.

Stres a neodbytné myšlenky

Stres je nejčastějším důvodem, proč lidé nemohou spát. A nemusí to být ani nic dramatického, někdy se člověk vystresuje jen tím, že už je pozdě, on ještě nespí, a bude tak zítra nevyspalý. 

Nemyslete ale jen na to nejhorší nebo nejnáročnější, co vás čeká. Zaměstnejte svou mysl tím, že si začnete představovat svůj den od rána. Co uděláte, když vstanete? Nemůžete udělat něco, co by vám den zpříjemnilo? Co si vezmete na sebe, abyste se cítili dobře? Můžete ale myslet i na pozitivní věci, které vás v nejbližších dnech čekají, třeba na setkání s kamarády nebo výlet.

Další tipy, co dělat, když vám myšlenky nedovolují usnout, najdete zde.

Cvičení před spaním

Pohyb a cvičení tělo nabudí a je pak těžší dostat ho zase do klidu. Americký doktor Christopher Winter, uznávaný neurolog a specialista na poruchy spánku, nedoporučuje lidem, kteří nemohou usnout, dokonce ani chození po místnosti nebo čtení.

Dejte si před spaním co nejdelší čas na uklidnění. Čtěte si, ale nic dramatického. „Pomoct může něco, co vás zaujme, ale zároveň by to nemělo být nic, co by zase vaše myšlení přespříliš stimulovalo,“ říká James Findley, Ph.D., ředitel Behavioral Sleep Medicine Program na University of Pennsylvania.

Modré světlo 

Když mluvíme o čtení, myslíme tím knihy nebo časopisy. Nikoliv zprávy na mobilu nebo tabletu. Jestliže totiž v posteli kontrolujete displej telefonu nebo tabletu, nedivte se, že nemůžete usnout. Mobilní obrazovka vyzařuje modré světlo, které nenechá mozek v klidu a stále ho povzbuzuje k aktivitě. Tím se narušují spánkové vzorce, což má za následek neschopnost usnout.

Další důvody, proč večer nemůžete spát, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...