Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nedostatek vitaminu D ohrožuje také kosti, varuje odborník

...
2. února 2021 | 06:00

Udělejte si sebediagnostiku: máte sedavé zaměstnání, málo pohybu, nevyváženou stravu? Kouříte? Chybí vám k tomu vitamin D a vápník? Pak je téměř jisté, že jsou vaše kosti v ohrožení. A jak připomíná MUDr. Jiří Jenšovský, CSs., který pracuje v Osteocentru Ústřední vojenské nemocnice v Praze, myslet je třeba i na svaly, protože jejich úbytek přispívá k celkové vetchosti a zranitelnosti.

Zdůrazňujete, že vedle menopauzy či andropauzy hrozí lidstvu i D-pauza. Co to je?

Řada nemocných či starých lidí téměř nechodí na slunce. K tomu se mnozí bojí rakoviny kůže a chrání si kůži vysokými ochrannými faktory před působením slunečních paprsků. Nedostatek vitaminu D, často nesmírně významný, je přítomen ve všech věkových skupinách. Ale když se řekne A, má se říct i B. Pokud nebudeme chodit na sluníčko, tak možná neumřeme na karcinom kůže, ale výrazně si snížíme kvalitu života, protože budeme mít málo vitaminu D.

O vitaminu D se teď mluví v souvislosti s imunitou. Jak pomáhá kostem?

Základní stavební materiál pro kosti je vápník. Sám o sobě ale nic nezmůže. Neexistuje ani jedna jediná studie na léčbu osteoporózy, v níž by nefigurovalo doplňování vápníku a vitaminu D! Bez něj se vápník do kostí nedokáže zabudovat.

Takže bez „déčka“ mi určitě hrozí osteoporóza?

A vy víte, co to je osteoporóza?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...