Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Máte koronavirus za sebou? Zkuste tipy, jak se zase rychle dostat do formy

  • 31. ledna 2021 | 06:00

    Už téměř rok se potýkáme s pandemií a mnoho z nás už se s covidem-19 osobně setkalo. Naštěstí se spousta případů řadí k bezpříznakovým. Jiní si protrpěli stav podobný chřipce. Ovšem na rozdíl od chřipky bývá rekonvalescence po této nemoci mnohem delší. Jaké tipy vám mohou pomoct dostat se co nejrychleji zpátky do formy? Posilujte imunitu a dostatečně odpočívejte!

    Následující rady slouží zejména těm, kteří mají dostatečně silnou imunitu a průběh onemocnění covid-19 u nich neměl nijak těžký průběh. Osoby v rizikových skupinách by však měly zůstat pod dohledem lékaře!

    TIP NA VIDEO: Je možné se nakazit koronavirem i po očkování?

     

  • Jezte zdravě a dostatečně

    Autor: istock.com

    Onemocnění covid-19 je často spojováno se ztrátou chuti a čichu, což se mnohdy projeví poklesem na váze. Bez těchto dvou vjemů tělo potlačuje hlad i chutě, a vy tak můžete omezovat příjem živin. Při rekonvalescenci je však nezbytné, abyste se opět vrátili k vyváženému, nutričně bohatému jídelníčku, díky kterému přijmete potřebné vitaminy a minerály posilující imunitu. 

    Omezte či nejlépe vyřaďte z jídelníčku bílé pečivo, rafinovaný cukr a alkohol. Vyhýbejte se polotovarům a příliš tučným jídlům, které zbytečně zatěžují zažívání. Střevní mikroflóra působí na imunitu našeho organismu, a tak byste neměli podceňovat to, co skrze stravu přijímáte. Konzumujte potraviny bohaté na vlákninu, dostatek ovoce, zeleniny a vybírejte si čerstvé suroviny.

  • Hodně pijte

     

    Autor: iStock.com

    Pravidelný pitný režim je důležitý během celého roku. Ovšem při procesu uzdravování byste na něj měli klást o to větší důraz. Nejenže vám pomůže načerpat energii, ale také odplaví škodlivé látky z těla ven. Vypít byste měli ideálně čtyřicet mililitrů tekutin na kilogram váhy. Pokud je však vaše hmotnost výrazně vyšší, snažte se dodržovat alespoň příjem dvou litrů tekutin denně.

    Převážnou část pitného režimu by měla tvořit čistá voda, ale můžete zvolit i neslazený čaj. Pozor pouze na čaj zelený a bylinkové směsi, které mají stejně jako káva odvodňující účinky. Nepijte je v příliš velkém množství a šálek čaje vždy následně doplňte šálkem vody.

  • Vsaďte na doplňky stravy

    Autor: iStock.com

    Přestože zdravá strava vám poskytne široké spektrum vitaminů, minerálů a jiných cenných látek, zejména po nemoci není na škodu zařadit do svého zdravého režimu i doplňky stravy. Nebojte se navýšit denní příjem vitaminu C, tedy kyseliny askorbové, která chrání buňky před oxidativním stresem způsobeným infekcí. Dále jsou v posílení imunity účinné zinek a také vitamin D, kterého máme přes zimu kvůli absenci slunečních paprsků nedostatek. "Vitaminy a minerály je vždy lepší suplementovat zvlášť než v multivitaminech. Některé obsažené látky spolu nevhodně interagují a snižují si navzájem vstřebávání," radí výživová poradkyně a fitness trenérka Veronika Duží.

  • Zařaďte zpátky do svého režimu pohyb

    Autor: istock.com

    Jako po každé nemoci i po covidu budete trpět únavou a nedostatkem energie. Přesto se snažte začlenit do režimu alespoň méně náročné aktivity, jako jsou procházka na čerstvém vzduchu nebo krátké protažení. "Se cvičením začněte opravdu zlehka, a to nejlépe dvacetiminutovou lekcí, která nebude obsahovat žádné dynamické a skákavé cviky. Vyvarujte se kardio a HIIT tréninků, tabaty, ale i kondičních cvičení. Snižte intenzitu na minimum a pomalu ji pak navyšujte," doporučuje Veronika Duží. Covid-19 postihuje především plíce, proto počítejte s tím, že se i u lehké aktivity rychle zadýcháte. Časem by se ale měl váš zdravotní stav vrátit do normálu.

  • Dostatečně odpočívejte

    Autor: istock.com

    V neposlední řadě své tělo nepřeceňujte a dopřejte mu dostatek odpočinku. Zotavení po nemoci si vždy žádá čas, a zejména u covidu, který je stále pro lékaře neprobádanou nemocí, je kvalitní spánek s odpočinkem tou jedinou zaručenou radou. Snažte se poslouchat vlastní tělo, a pokud se cítíte unavení, raději si lehněte. V domácnosti se nezdráhejte říct si o pomoc. Zejména ženy mají často pocit, že jsou "superhrdinky" a zvládnou cokoli, ale zdraví máme všichni jen jedno. Chcete-li být co nejrychleji fit, pak se alespoň dva týdny po nemoci šetřete a dodržujte zásady zdravého životního stylu.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...