Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Spánková apnoe: Co dělat s poruchami dýchání během spánku?

...
7. prosince 2020 | 06:00

Hlasité chrápání s dlouhými pauzami je velký problém označovaný jako spánková apnoe. Zrádné je, že sám pacient o něm vůbec nemusí vědět. Všimne si ho obvykle spáčův partner.

Nejde o žádný banální problém, nad kterým můžeme mávnout rukou. Spánková apnoe je chorobný stav, při kterém dochází k nekontrolované zástavě dechu – apnoické pauze. Bezdeší se může během spánku velmi často opakovat, až stokrát za hodinu.

Jak apnoe vzniká?

U pacientů dochází k zúžení dýchacích cest v části, kde jsou tvořeny jen svalovou trubicí – tedy v oblasti hltanu. „Ve spánku se svalstvo povoluje a uvolní se i svaly, které mají udržovat průsvit trubice. Ta se zúží a vzduch v ní proudí rychleji. Na základě fyzikálního zákona klesne tlak a stěny trubice se rozechvívají. Tak vznikne charakteristický zvuk chrápání. V určitém okamžiku dojde k úplnému kolapsu svalů dýchací trubice, její stěny se položí na sebe a stane se neprůchodnou. Tehdy nastává apnoická pauza, bezdeší, kdy pacient nedýchá a do organismu se nedostává kyslík. Bezdeší může trvat až minutu,“ říká profesor Jan Klozar, specialista ORL v Nemocnici Motol v Praze a kliniky LaserPlastic Praha.

Jak se problém projevuje?

„Především tím, že apnoici ve spánku skutečně přestávají dýchat,“ vysvětluje specialista ORL MUDr. Peter Klimák z Kliniky GHC Praha. Bezdeší postiženého na mikrookamžik vzbudí, on si na to ale nepamatuje. Cyklus se může opakovat celou noc ve frekvenci až sto kratičkých probuzení za hodinu. To narušuje schopnost dosáhnout hlubokých regeneračních fází spánku. Postižení lidé jsou pak neodpočatí, málo dynamičtí, obvyklé jsou pokles libida, nástup depresí, hrozbou pro pacienta i okolí je řízení auta kvůli možnému mikrospánku z únavy. „Zároveň hrozí komplikace, jako jsou vysoký krevní tlak, ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody a cukrovka. Vedle chrápání pacienty provází zvýšená denní spavost, poruchy sexuálních funkcí, bolesti hlavy, deprese a další zdravotní problémy,“ doplňuje odborník.

Koho apnoe nejčastěji postihuje?

Problém postihuje třikrát častěji muže. Typický pacient je tedy muž po čtyřicítce trpící nadváhou až obezitou. Tuk v organismu se usazuje nejen na viditelných místech, ale rovnoměrně v celém organismu, tedy i v hltanu. Tukem prostoupené stěny hltanu jsou pak méně pevné a umožňují snadnější vibrace, ale i kolaps hltanové úžiny, který vyústí ve zmiňovanou apnoickou pauzu.

Jak pozná apnoi člověk, který spí v ložnici sám?

Důležité jsou vlastní pocity pacienta, které svědčí o tom, že se spánkem není něco v pořádku. Tedy to, když se ráno probouzí neodpočatý, bez energie.

Jak apnoi odlišit od chrápání?

Rozlišit obyčejné chrápání od apnoe dokáže přístroj, který zaznamenává průběh spánku. Je malý, tichý a připíná se na hrudník. „Během spaní snímá sycení krve kyslíkem, pulz, dechové pohyby a také chrápání. Záznam se ukládá do paměti a lékař z něj vyčte četnost a hloubku dechových pauz. Hned po probuzení a vyhodnocení monitoringu se tak pacient dozví, zda má apnoi, jenom chrápe, má případně jiné potíže... Ideální je, aby pacient prospal celou noc. Pro vyhodnocení záznamu ale stačí, aby usnul třeba jen na hodinu,“ doplňuje Peter Klimák. Měření je výhodné na klinikách, kde mají pacienti při spaní téměř domácí pohodlí.

Jak řešit spánkovou apnoi, to najdete v aktuálním čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích nebo si můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

Blesk zdraví
Autor: abl

Autor: sia
Video se připravuje ...