Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jsou pro vás zimní rána nesnesitelná? Máme zaručené tipy, jak je zvládat s lehkostí

...
14. ledna 2021 | 06:00

Pro spoustu lidí je ráno nejhorší část dne. Při představě, co je vše čeká, by nejraději vůbec nevstali a zahrabali se zpátky do peřin. Zaveďte si ranní rutinu a rituály. Pomáhá to.

Nepříjemná porada, náročný úkol, návštěva zubaře... Tohle a milion dalších věcí vás možná čeká v novém dni, do kterého se vám nechce ani se probouzet. Zíráte do tmy, stejně černé, jako jsou vaše myšlenky, a nejraději byste se neviděli. „To zas bude den,“ říkáte si možná se staženým žaludkem a plní úzkosti. Co s tím? Podle odborníků na ranní úzkost, depresi či stres perfektně funguje rutina. „Pevné ranní návyky jsou velmi důležité a určují, jak bude vypadat celý zbytek dne,“ tvrdí britský psycholog Lee Chambers. Příjemná rutina uklidňuje a zvedá nám sebedůvěru – den pak dopadne nesrovnatelně lépe. Jak si ale uklidňující ranní rituály a návyky vytvořit?

Dostatek spánku

Každý to máme doma jinak. Někdo vstává s partnerem, jiný pracuje z domova, další musí venčit psa. Tyto modely určují a limitují reálné možnosti, jaké ranní rituály si zvládneme vytvořit a zavést. Docela jinak na tom bude osamělý čtyřicátník, jinak mladá rodina se třemi dětmi. Důležité je také nezavádět rutinu na úkor spánku. Vstávat příliš brzy, jen abyste za každou cenu stihli třeba hodinu cvičit a další hodinu meditovat, je nesmysl. Ledaže jste skřivan a brzké vstávání je vám vlastní. „Pamatujte si totiž, že dostatek spánku má na vaši psychiku a emoce zásadní vliv,“ upozorňuje Lee Chambers. Důležité je si ranní rituály a návyky vybalancovat tak, aby vyhovovaly právě vám. Jak na to? Jaké rady platí obecně?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia
Video se připravuje ...