Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jste často podráždění a unavení? Viníkem může být modré světlo. Nepodceňujte jeho negativní účinky!

Nepřirozené modré světlo negativně ovlivňuje naše zdraví.
10. ledna 2021 | 06:00

V současné době trávíme nejvíce času doma u svých monitorů, chytrých technologií našich mobilních telefonů, tabletů, počítačů či televizních obrazovek. Dle studií stráví průměrný uživatel u těchto zařízení zhruba 7 až 8 hodin denně. Oči si tak prakticky neodpočinou, což vyúsťuje v nepříjemné zdravotní problémy. Může za to modré světlo, nemoc moderní doby.

Přirozené modré světlo ze Slunce není nebezpečné, zpozornět bychom měli u toho nepřirozeného z – pro člověka již nezbytných – elektronických zařízení, u kterých trávíme nadmíru svého nejen pracovního, ale i osobního času. Je totiž specifické tím, že se sítnice oka aktivuje téměř 100x více než u jiného světla, a tak silně působí na náš organismus. Jak ulevit očím od digitální únavy, která způsobuje další nepřízně pro naše zdraví? Na to jsme se zeptali Kristýny Štěbetákové, optometristky společnosti Alensa.cz, on-line prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí.

Jaké máme naučené nejhorší zlozvyky, které jsou spojeny s modrým světlem a značně nám poškozují zdraví?

Rozhodně máme tendence sáhnout ráno ihned po probuzení po telefonu, ale špatným zlozvykem je i to večerní, chcete-li noční, dívání se do obrazovek mobilů před uložením se ke spánku. Pokud se v noci často probouzíte, může za to právě světlo vysílající se z telefonu, které vás probudí ještě více. A nakonec budete mít problémy celkově se spánkem. U ranního zlozvyku jde o to, že se oči ještě nestihly rozkoukat na dálku, natož aby vyvinuly mnohem větší úsilí k tomu, soustředit se na blízko.

Proto se doporučuje absence dívání se do obrazovek našich telefonů přibližně 2 hodiny před spánkem – kvůli nespavosti? Můžete nám to více vysvětlit?

Přesně tak, je to vzhledem k poruchám spánku, a nejen k nim. V noci se během spánku mohou totiž oči zregenerovat, ale pokud budeme koukat do telefonu, tak nejenže nás může bolet hlava, ale světlo nám může i navodit nespavost, a tak nakonec k žádné regeneraci nemusí dojít.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Žaneta Podlahová
Video se připravuje ...