Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Zákulisí života Boženy Němcové: Domácí násilí, milostná vzplanutí a rakovina

7. ledna 2021 | 06:00

Loni v únoru to bylo přesně dvě stě let od narození Boženy Němcové, ženy, jejíž život je stále fascinující. Mnoho věcí v něm je opředeno zvláštním tajemstvím či domněnkami. Němcová byla žena plná vášně. Její životní peripetie můžete sledovat i nyní na televizních obrazovkách v nové minisérii Božena, kde slavnou spisovatelku ztvárnily herečky Anna Kameníková a Aňa Geislerová.

První záhadou, která obestírá tuto velkou ženu, je už samotné její narození. Není totiž jisté, zda jejími rodiči byli opravdu Johann Pankl a Terezie Panklová. I datum narození není jisté, v případě roku 1820 by do první třídy totiž musela nastoupit už ve čtyřech letech. Pravděpodobnější je, že byla za úplatu adoptována a jejími pravými rodiči byli zřejmě aristokrati. V jejích sedmnácti letech dochází k největšímu zlomu, rodiče totiž dceru, která touží po lásce a vzdělání, provdají za o patnáct let staršího Josefa Němce. S ním je vystavena tvrdé realitě a ztrácí zcela a náhle veškeré ideály o manželství.

S manželem se hodně stěhovala, protože ho v práci neustále překládali z místa na místo. V rychlém sledu přivedla na svět čtyři děti. Jakmile je však představena vlastenecké společnosti a odstěhuje se do Prahy, je ve svém živlu. Okouzlující, chytrá, dobře vychovaná, ale citově vyprahlá se najednou octne v situaci, kdy má spoustu nápadníků. Nijak se nedrží zpátky a jako vdaná paní si užívá milostných románků a dává průchod všem svým touhám a vášním. Podívejte se na video, které shrnuje její životní cestu, jež skončila tak tragicky. Pravděpodobně ji soužila nejen tuberkulóza, ale také rakovina pohlavních orgánů.