Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nechcete kvůli hubnutí měnit celý svůj život? Tyto malé změny s velkým efektem vám pomohou

...
16. srpna 2020 | 06:00

Když se bojíte kvůli hubnutí překopávat celý svůj život a děsí vás „dietní jídelníčky“ nebo „pravidelné dávky pohybu“, existují cesty, jimiž i tak můžete dojít k tělu, které je zdravější, štíhlejší i pevnější! Jak?

Každý dietář vám řekne, že nejhorší je hlídat si pravidelnost v jídle. Někdo jí moc a při každé příležitosti, někdo málo a třeba jen večer. Uhlídat si optimum jde ale i bez všech jídelníčků světa – stačí více vnímat své tělo a jeho signály a reakce. „Zamyslete se před každým jídlem, jak velký máte hlad a zda teď opravdu potřebujete jíst. Můžete tak zabránit automatickému jedení, kdy nejíte z hladu, ale v důsledku jiných podnětů – například toho, že se cítíte unaveni. Totéž můžete opakovat i v průběhu jídla a mnohdy se vám pak stane, že nebudete potřebovat dojíst celou porci,“ představuje první užitečný tip Hanka Málková ze společnosti STOB.cz.

Stejným způsobem – nasloucháním vlastnímu tělu – pak dokážete bez větších potíží odbourat i celodenní hladovění završené nočním nájezdem na ledničku, protože si včas všimnete, že máte hlad, a tělo nakrmíte. Zvláštní, že? Kdo by nepoznal, že má hlad, nebo naopak plné břicho?! Ale jsme tolik odpojení sami od sebe, že se to děje většině z nás. Přitom pouhou všímavostí docílíte pravidelnosti, tedy odbouráte výkyvy v množství cukru v krvi a nastartujete metabolismus.

Přidejte si SOS svačinky

Abyste se takovým výkyvům vyhnuli, nemusíte udělat nic světoborného. „Stačí, když nenecháte tělo v dlouhých pauzách bez jídla a zavedete takzvané SOS svačinky, které s sebou budete mít každý den po ruce. Jinak skutečně vznikají zbytečné výkyvy v hladině glukózy v krvi. Mozek jako největší spotřebitel glukózy neuvěřitelně trpí, dostává se do stresu, a my – pokud nedokážeme jíst pravidelně – tak navážeme zmíněnými večerními záchvaty přejídání se,“ doplňuje Žaneta Zelinková (Nutricnikonzultant.com).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Jana Potužníková
Video se připravuje ...