Skolióza jí zničila páteř, přesto dnes závodí ve fitness! Herečka ze Hry o trůny šokuje svým příběhem

Dnes už skolióza na Evě není na první pohled znatelná.
Foto: profimedia.cz
6. srpna  2020 
 06:00

Osmadvacetileté herečce ze slavného seriálu Hra o trůny Evě Butterly byla v pouhých dvanácti letech diagnostikována závažná idiopatická skolióza, což je stav, kdy se páteř stáčí do strany. O rok později musela Eva podstoupit operaci páteře, ta jí pomohla, ale stále měla její páteř určitou míru zkřivení. Zpevnění páteře jí muselo být z těla odstraněno asi po roce z důvodu infekce, a další rok tak strávila v korzetu. Žena z irského Dublinu se ale nevzdala, a dokonce se dnes profesionálně věnuje fitness!

Před operacemi byla Evina páteř v hrudní oblasti zakřivena o sto stupňů a v bederní oblasti o osmaosmdesát stupňů. Lékaři ženě poradili, aby se vyhnula kontaktním sportům a intenzivní fyzické aktivitě. To ale Evě nezabránilo v tom, aby se v osmnácti letech zamilovala do fitness, a to natolik, že dnes dokáže zvednout impozantních sto dvacet kilogramů. „Nezačala jsem cvičit, abych se snažila srovnat záda. Je to jen vedlejší efekt, za který jsem ale hrozně vděčná, protože velké zakřivení páteře už není na první pohled znatelné," tvrdí Eva Butterfly, která se objevila v šesté sérii Hry o trůny.

„Filmový průmysl mě zajímal už delší dobu, ale ostýchala jsem se o tom mluvit. Dnes už to ale neskrývám, a naopak jsem na sebe za svůj výkon pyšná," tvrdí mladá herečka, která se rovněž i přes svou malou výšku živí jako modelka. Její zdravotní problém odhalila před lety učitelka, když si všimla, že se Evino rameno na školní fotografii značně stáčí do strany. „Moje máma mě pak přivedla k chirurgovi do Cappagheské národní ortopedické nemocnice. Ten mi řekl, že mám osmašedesátistupňové zakřivení páteře, kvůli kterému hrozí, že se má páteř zhroutí. Okamžitě jsem tak musela na operaci," vzpomíná Eva, které v té době bylo pouhých dvanáct let. Cílem operace bylo podepřít páteř dvěma tyčemi, které páteř měly srovnat. Naneštěstí se ale proces zkomplikoval infekcí, kvůli ní musely tyče po deseti měsících z těla ven.

„Zůstal mi na zádech poměrně velký hrb, který by mi mohli odoperovat, ale byla to spíš kosmetická záležitost, nikoli lékařská procedura. Tak mi to až tolik nevadilo," vysvětluje Eva. Následně se díky svému bratrovi začala věnovat vzpírání. Eva poprvé zvedla činku před pěti lety, a to ve snaze zlepšit svou kondici. Velice brzy si ale začala všímat, že jí hrb pomalu mizí. „Silové cvičení je skvělé nejen pro svaly, ale i kosti. Má záda už nikdy nebudou úplně rovná, ale vybudování svalové hmoty okolo páteře mi se skoliózou nesmírně pomohlo," tvrdí dnes už profesionální závodnice v kategorii bikini fitness. „Vždy, když odcházím z posilovny, cítím se mnohem lépe, a to i po mentální stránce," říká závěrem Eva Butterfy, která už by si život bez cvičení neuměla představit.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji