Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Máta je skvělá při nachlazení i na osvěžení. S jakými dalšími problémy vám pomůže?

...
28. května 2020 | 06:00

V teplých měsících ji rádi pěstujeme pro její omamnou vůni a svěží chuť, která se výborně hodí do letních limonád a alkoholických nápojů, v zimě nám pomahá s nachlazením. Máta má však mnoho dalších blahodárných účinků pro naše zdraví. Prozradíme vám jakých!

Ptáte se, v čem je máta tak skvělá? Listy této bylinky obsahují silici, mentol a dalších více než 40 látek, které mají blahodárné účinky na trávicí ústrojí. „Díky tomu máta mírní křeče, posiluje játra, stimuluje činnost žlučníku, působí proti parazitům, rozpouští hleny a tiší bolest,“ vyjmenovává léčivé účinky máty bylinkářka Markéta Janďourková. Obzvlášť chutný, účinný a jednoduchý na přípravu je čaj z čerstvé máty.

Čaj zvládne připravit každý

K jeho přípravě potřebujete svazek máty, litr vody, citron a med nebo třtinový cukr. "Dvě čajové lžičky čerstvé či sušené máty přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát, pak sceďte. Postačí tři šálky denně," radí Markéta Janďourková. Mátový čaj pak můžete osladit medem nebo třtinovým cukrem a ihned podávat. Tento čaj má antiseptické a antibakteriální účinky a lze s ním úspěšně bojovat proti nachlazení i problémům se žaludkem. "Jeho účinky na rozbouřený, bolavý žaludek jsou nesporné – mírní křeče, tiší bolest a pomáhá i v případě, že trpíte na žlučové kameny," říká bylinkářka.

Zdravotní účinky mátového čaje jsou nesporné, přesto ho nemůžou popíjet všichni. "Pro osoby s akutními žaludečními vředy však rozhodně není vhodný. Také v těhotenství a době kojení se máta nedoporučuje, protože zvyšuje tlak a brzdí tvorbu mléka. Stejně tak bychom mátu neměli podávat kojencům a malým dětem – kvůli obsaženému mentolu by mohlo dojít k problémům s dechem," upozorňuje Markéta Janďourková a přidává ještě jedno doporučení. "Mějte na paměti, že mátový čaj by se neměl pít jen tak na chuť, protože organismus by si na něj zvykl a jeho účinky by byly pak výrazně nižší," dodává bylinkářka.

Je skvělé, že můžeme mátu pěstovat na zahradě i na balkoně a těšit se z ní po celé jaro a léto. Problém ale nastává v chladných měsících, kdy čerstvou rostlinku nemáme po ruce. Co s tím? Myslete dopředu, a pokud se vaší mátě daří a zdárně se rozrůstá, neváhejte si ji nasušit do zásoby. Jedině tak si budete moct vychutnávat mátové dobroty po celý rok. Vršky přerostlé máty odřízněte ostrým nožem, lístečky otrhejte, omyjte a usušte. Pozor, sušení bylinky může být trochu náročnější, než jste si mysleli. Ale nebojte se, určitě to zvládnete.

Tipy, jak na pěstování a sušení máty, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...