Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Co jíst při koronaviru? Tyto potraviny vám uleví

...
26. března 2020 | 06:00

COVID-19 je podobný klasické chřipce, proto konzumujte potraviny, které průběh nemoci nezhorší, naopak vám uleví. Nevíte, které to jsou? Poradíme vám!

 

Stejně jako proti chřipce nezabírají, tak ani proti koronaviru nefungují žádná antibiotika. Na koronavirus v současné době vyvíjí lék řada laboratoří na světě, dosud ale žádný není. Stejně jako u chřipky je tedy zatím léčba koronaviru vždy symptomatická (léčí se příznaky nemoci, jako je například horečka, ale ne samotná nemoc). Léčbu můžete podpořit konzumací vhodných potravin.

Pitný režim

Velmi důležitým pomocníkem při léčbě chřipky jsou tekutiny, jejichž dostatečný příjem nahradí ztráty vzniklé pocením při horečce. Dejte přednost vlažným nebo chladným nápojům, nejraději obyčejné vodě nebo bylinkovému čaji (šalvěj, máta, meduňka, zázvor). Ideálním zdrojem tekutin jsou přírodní minerálky, které doplňují pro tělo důležité minerální látky (např. hořčík, vápník, draslík nebo fluor).

Mléčné výrobky

Ano, mléko může zahleňovat. Ne však vždy a všechny. Pokud patříte mezi konzumenty, kteří mléko a mléčné výrobky snášejí bez potíží, klidně v jeho pití pokračujte. Mléko a mléčné produkty zásobují tělo nezbytným vitaminem D, který pomáhá tělu zbavit se infekce. Jogurt je navíc zásobárnou probiotik, která vyladí střeva do rovnováhy, a pomohou tak lépe bojovat proti infekci.

Vývar

Pomáhá i silný slepičí (kuřecí) nebo hovězí vývar, ve kterém uvaříte kořenovou zeleninu. Zelenina dodá tělu vitaminy a minerály, maso zase bílkoviny, jež pomáhají tělu při zotavování. Horký vývar pomůže při uvolňování ucpaného nosu. 

Česnek

Česnek je výborným přírodním antibiotikem. Stimuluje pocení, podporuje čištění dýchacích cest, zlepšuje odkašlávání. Tepelnou úpravou však ztrácí svou účinnost.

Zelenina a ovoce

Záměrně dáváme ovoce na druhé místo, protože oblíbené citrusy mohou být do právě přecitlivělého žaludku příliš agresivní a rovněž se nemají rády s některými léky. Zkuste nejprve něco chuťově neutrálního, například banány, strouhaná jablka nebo kokosové mléko – nebo ještě lépe smoothie z těchto surovin se špetkou kurkumy.

Další potraviny, které vám při koronaviru pomohou, nebo naopak uškodí, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...