Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Čáry máry čakry: Víte, co ovlivňují a jak je odblokovat?

23. března 2020 | 06:00

Máte pocit, že ve vašem životě stále něco skřípe? Nedokážete najít vnitřní rovnováhu a nejste, jak se říká, v pohodě? Potom se zaměřte na čakry!

Systém čaker je důležitou součástí východního náboženství. Písemné zmínky o nich se uvádějí mezi lety 1500 až 500 před naším letopočtem v Indii. Slovo čakra pochází ze sanskrtu a znamená kruh, disk, kolo. Není to čirou náhodou. Čakry jsou místa na lidském těle, kterými proudí energie v kruhu. V lidském těle se nachází přes 88 tisíc čaker, za hlavní je však považována jen hrstka z nich, konkrétně sedm.

První čakra: KOŘENOVÁ (základní)

Umístění: spodní strana páteře
Barva: červená
Smysl, který ovládá: čich
Živel: země

Co ovládá: Naši intuici a instinkty. Pomáhá nám napojit se na životní energii a odstraňovat ze života to, co nás trápí. Podporuje naši vytrvalost, schopnost prosadit se a materiálně se zabezpečit.

Když je v harmonii: Jsme smělé, nebojácné, vitální a dokážeme ze života hravě odstranit nepříjemné situace.

Co ji blokuje: strach.

Když je zablokovaná: Cítíme nedostatek energie, pocity nejistoty, úzkost, strach a hněv. Jsou s ní spojovány nemoci jako zánět močového měchýře, průjem, obezita a impotence.

Jak ji harmonizovat: Červenou barvou, procházkami v přírodě, pomoct mohou i vonné oleje – meduňka, máta nebo pačuli, z kamenů jaspis, granát a achát.

Druhá čakra: SAKRÁLNÍ (sexuální)

Umístění: mezi pupíkem a pohlavními orgány
Barva: oranžová
Smysl, který ovládá: chuť
Živel: voda

Co ovládá: Dalo by se říct to, čím jsme – naši kreativitu, autentičnost, sexualitu, pocit radosti a naplnění.

Když je v harmonii: Jsme samy sebou, nebojíme se vyjádřit, máme radost ze života, chceme se realizovat. K partnerovi jsme otevřenější, příjemnější a celkově sexuálně uvolněnější.

Co ji blokuje: vina.

Když je zablokovaná: Život nás jednoduše nebaví. Chybí nám motivace, můžeme se dostat do emocionálního chaosu. Dochází k sexuální chladnosti a potlačování emocí. Objevit se mohou problémy s menstruací nebo cysty na vaječnících.

Jak ji harmonizovat: Oranžovou barvou a muzikoterapií, pomáhají kameny jantar nebo opál a potraviny v oranžové barvě – mrkev, mandarinky, pomeranče, mango.

Třetí čakra: SOLAR PLEXUS

Umístění: dva prsty nad pupíkem
Barva: žlutá
Smysl, který ovládá: zrak
Živel: oheň

Co ovládá: Spojuje se s vnitřní spokojeností, vyrovnaností a celkovým zdravím. Ovlivňuje schopnost stanovit si cíl a jít za ním. Je zásobárnou intelektu, ale i ega.

Když je v harmonii: Jsme plné síly, chuti do života a snadno dosáhneme stanovených cílů.

Co ji blokuje: hanba.

Když je zablokovaná: Cítíme hněv, nespravedlivost, ovládá nás žárlivost, deprese. Nedokážeme si vytyčit cíl, nevidíme smysl života. Klesá nám sebevědomí, podléháme stresu a nevycházíme s lidmi. Má vliv na onemocnění jater, žaludku, trávicí soustavy, na cukrovku a kýlu.

Jak ji harmonizovat: Žlutou barvou, pohledem na žluté květiny, pobytem na slunci, ale i žlutým oblečením, pomoct mohou také kameny jantar, tygří oko, žlutý jaspis, citrín. Víc než na okolí se zaměřte sama na sebe a své potřeby. Pochvalte se. Pomůže i cvičení jógy a pilates.

Jaké další čakry jsou v těle, co ovlivňují a jak na ně, to se můžete dozvědět v novém čísle časopisu Blesk pro ženy! Aktuální vydání Blesku pro ženy je k dostání v novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE >>>

Autor: red

 

Autor: red
Video se připravuje ...