Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Trápí vás oteklé nohy? Příčinou může být žilní onemocnění

...
16. března 2020 | 06:00

Těšíte se, až uklidíte zimní kozačky, protože je odpoledne vůbec nemůžete dopnout? Otoky vašich nohou mohou být jasným signálem chronického žilního onemocnění.

Možná vám v poslední době otékají nohy. Může to být syndrom zimních kozaček, když máte nohy celý den uzamčeny v botách. Možná jste si řekla, že to asi není nic vážného, prostě si dáváte večer nohy nahoru a ráno se probouzíte bez nepříjemného pocitu. Jenže se to opakuje den co den. A pozor – už na jaře a pak v létě můžete očekávat nástup velkých potíží.

Nad otékajícíma nohama není radno mávat rukou, protože leckdy bývají prvním příznakem chronického žilního onemocnění. A to se s postupujícím věkem zhoršuje. Jeho příčinou jsou rozšiřování žil a špatná funkce žilních chlopní. „Jsou to časté pocity těžkých nohou, napětí a bolest. Na nohou nemusí být žádné viditelné známky jako křečové žíly a otoky,“ říká Jana Vojtíšková, praktická lékařka z Prahy. Teprve pak se objevují metličkové žilky, po nich varixy a dočasné otoky se stávají trvalými. Jak nemoc postupuje, vznikají změny na kůži způsobené jejím špatným prokrvením. A konečně posledním stadiem onemocnění je bércový vřed.

Připravte se na léto

Pociťujete příznaky chronického žilního onemocnění? Neváhejte a v předstihu se připravte na léto. I když se začnete léčit už teď, počítejte s tím, že změny nepřijdou ze dne na den!

Změňte životosprávu

Důležité jsou dostatek pohybu a v případě nadváhy nebo obezity redukce hmotnosti.

Jděte k lékaři

Lékař vás vyšetří a případně vás odešle pro potvrzení diagnózy na specializované pracoviště s duplexní sonografií. Poté vám poradí s prevencí a může vám předepsat venofarmaka, tedy léky pro zlepšení žilního oběhu a zpevnění žilní stěny.

Využijte kompresi

Pevná obinadla kolem lýtek jsou už minulostí. Vybrat si můžete punčocháče, podkolenky, ale i stehenní nebo polostehenní punčochy.

Jak s oteklýma nohama bojovaly naše babičky, najdete v březnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6202454:gallery:true:true

Autor: lac
Video se připravuje ...