Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

6 věcí, které dnes a denně děláte a které vám škodí! Tyhle maličkosti můžou ohrozit vaše zdraví

  • 15. března 2020 | 06:00

    Lidé mají do jisté míry schopnost předvídat, kdy jim hrozí nebezpečí. Neplatí to ale za každé situace. Dokonce můžete denně dělat věci, o kterých si myslíte, že jsou neškodné. A přitom vás do značné míry ohrožují na zdraví. Možná se tímto odnaučíte hned sedm nenápadných zlozvyků. Většinu z nich totiž děláme všichni! 

    Do jaké míry můžou být pro naše tělo zadržování kýchnutí, vytrhávání chloupků v nose nebo používání parfémů nebezpečné? 

  • Vytrhávání chloupků z nosu

    Autor: istock.com

    Věděli jste, že vytrhávání chloupků z nosu může způsobit podráždění a zánět kůže? Pokud odstraníte chloupky, oslabíte imunitní systém, což může vést k meningitidě a dalším infekcím mozku. V případě, že vám chloupky po estetické stránce překážejí, kupte si zastřihovač.

    Nezapomínejte však na to, že chloupky v těchto místech mají důležitou funkci. Nosní ochlupení chrání dýchací cesty před vdechnutím špíny a infekcemi ze vzduchu. Stejně nebezpečné je i vytrhávání chloupků v uších, protože ty chrání sluch.

  • Zadržování kýchání

    Autor: istock.com

    Nikdy byste neměli zadržovat kýchnutí. Můžete si tím i ublížit! Při kýchání je pod velkým tlakem váš ušní bubínek, a pokud byste se snažili kýchnutí zadržet, je možné, že by to nemusel vydržet a mohl by prasknout. Zadržování kýchání vám navíc může způsobit popraskání cév v očích, nose, a dokonce i v mozku. Věděli jste, že vykýchnutý vzduch má rychlost přibližně 160 km/h? Kýchání tedy nebraňte, ale vždy mějte po ruce kapesník, nejlépe papírový, a hned po použití ho vyhoďte a umyjte si ruce.

  • Používání parfémů plných chemie

    Autor: istock.com

    Spousta parfémů je plná toxických látek, které jejich výrobci udržují v tajnosti. Tyto složky pocházejí z ropy a mohou způsobit dýchací a hormonální problémy, nevolnost a zvracení. Podle vědců mohou dokonce v nejhorším případě vyvolat otravu, migrény, astma, či dokonce rakovinu.

    Výzkum Harvardovy univerzity z roku 2016 potvrdil, že až pětatřicet procent z tisíce testovaných zaznamenalo negativní reakce na parfémované produkty. Stěžovali si na dýchací obtíže, zarudlé oči, ucpaný nos, bolesti hlavy i astmatické záchvaty.

    Parfémy nakupujte u renomovaných prodejců a dejte přednost osvědčeným značkám. Zvlášť se vyhněte nápadně levným vůním a falešným kopiím drahých parfémů, které také poznáte spolehlivě tak, že jejich cena je výrazně nižší než u originálu.

  • Vymačkávání pupínků

    Autor: istock.com

    Mačkání akné i menších pupínků může stav pleti ještě zhoršit, a dokonce způsobit jizvy. Avšak Dr. Mehmet Oz, který byl hostem slavné americké Oprah Show, varuje před ještě větším nebezpečím! "Existuje část obličeje známá jako trojúhelník smrti, která vede od kořene nosu po horní část rtů. Ta má přímou vazbu na mozek, a pokud zde způsobíte infekci pokusem vytlačit pupínky, můžete snadno zasáhnout do nervového systému a způsobit si zdravotní komplikace," tvrdí Dr. Oz.

    Ty mohou zhoršit zrak a v horších případech přivodit ochrnutí, meningitidu, nebo dokonce smrt! Pokud tak budete mít někdy nutkání vymáčknout si pupínek právě v této oblasti obličeje, zvažte všechna rizika!

  • Nošení oděvů z čistírny

    Autor: istock.com

    Čištění oděvů zasucha je chemický proces. Při tomto čištění se tak používá mnoho nebezpečných chemikálií a některé z nich mohou ulpět na látce. Při vdechování těchto chemikálií se může stát, že dojde k podráždění dýchacích cest a očí nebo k bolesti hlavy či závratím. Věci z čistírny nedávejte hned do skříně, ale nechte je řádně vyvětrat, ideálně na čerstvém vzduchu.

  • Předvařené jídlo

    Autor: istock.com

    Instantní předvařená jídla mají mnohem méně výživných složek než čerstvé potraviny. Valná většina těchto výrobků navíc produkuje karcinogeny, jelikož jsou připravovány při vysokých teplotách. Tato jídla také často obsahují přidané látky, které mohou zvýšit riziko vzniku cukrovky.

    Neodbývejte se proto instantními pokrmy a připravte si jídlo doma ze zdravých surovin. Díky důležitým živinám včetně minerálů a vitaminů posílíte zdraví, a do budoucna se tak vyhnete hned několika zdravotním problémům, jako jsou zvýšený cholesterol, vysoký krevní cukr, záněty střev, žaludeční vředy a jiné.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...