Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Mýty o koronaviru: Čemu všemu lidé věří? Budete se divit

24. března 2020 | 06:21

Pití horké vody zabrání infekci, nosní kapky dokážou virus zlikvidovat, COVID-19 se nepřenáší v chladném počasí. Jaké jsou nejčastější mýty o koronaviru?

Nepravdivé informace, které se o koronaviru v současnosti nejvíce šíří, vyvrátí epidemiologové, infektologové, biochemici, buněční imunologové a další odborníci z webu O koronaviru, jehož cílem je šířit ověřené informace o nemoci COVID-19. Čemu lidé nejčastěji věří, ale není to pravda?

Virus se šíří balíčky ze zahraničí

Nejsou potvrzené žádné případy podobného přenosu. Je velmi nepravděpodobné, že by došlo ke kombinaci faktorů, kdy by nemocný člověk balíček infikoval, virus přežil cestování po světě, a ještě se dostal příjemci na sliznice a způsobil onemocnění. Pokud se i přesto bojíte, postačí balíček vydezinfikovat a důkladně si umýt nebo vydezinfikovat ruce potom, co s ním budete manipulovat.

Existuje lék proti koronaviru

V současné době neexistuje otestovaný účinný lék proti onemocnění COVID-19. Žádná z níže uvedených metod není účinnou obranou proti nákaze.

Alkohol

Funguje jako účinná dezinfekce rukou a povrchů v koncentraci 70 % a výš, při působení aspoň třicet sekund. Pít alkohol tedy není ochrana, protože se jím nepokryjí všechny sliznice a v takto vysoké koncentraci je pro sliznice škodlivý.

Chlor 

Chlor je účinná dezinfekce povrchů, na rozdíl od alkoholu se ale nedoporučuje na ruce. Je velmi agresivní, rozhodně nepijte chlorové dezinfekce – jsou pro organismus vysoce škodlivé (doslova rozpouštějí vaše buňky). Pití chlorových dezinfekcí tak nakonec může sliznice poškodit a oslabit. Pro čištění povrchů Světová zdravotnická organizace doporučuje chlornan sodný (u nás třeba SAVO) v koncentraci 0,5 %, což v případě SAVO znamená ředění 1:10 (1 díl SAVO, 10 dílů voda).

Nosní kapky

Nosní kapky nedokážou koronavirus zlikvidovat, není prokázáno, že by pomáhaly proti infekci.

Česnek

Česnek je zdravá potravina, ale není prokázáno, že by pojídání česneku bránilo infekci.

Časté pití horké vody

Pití horké vody každých 15 minut virus nezničí a nezabrání infekci. Do stejné kategorie patří pravidelné pití vody – hydratace je určitě důležitá, ale virus se tím „nespláchne“ a není prokázáno, že by pomáhala proti infekci.

Antibiotika

Při virových onemocněních jsou neúčinná, jejich zbytečným užíváním člověk škodí sám sobě i ostatním – podporuje vznik antibiotické rezistence bakterií.

Kouření

Nijak virovou nákazu neovlivňuje.

Tonik

Chinin v toniku se sice užíval jako antimalarikum, na SARS-CoV-2 však nebyl prokázán žádný účinek.

Rouška vás ochrání před nákazou 

Běžné textilní roušky mají příliš velké póry na to, aby stoprocentně zabránily vstupu aerosolových částeček obsahujících virus. Pokud textilní rouška nedoléhá k obličeji, nechává prostor kolem, kterým mohou částečky pronikat zcela volně. Rouška skutečně může snížit riziko infekce, pokud je používána správně, ale její použití má smysl jen při přímém kontaktu s potvrzeným nemocným a musí být spojeno se správnými hygienickými opatřeními. Textilní masky jsou užitečné ve chvíli, kdy je používají nakažení, protože zmenšují riziko toho, že se oblak kapének bude šířit od kýchajícího a kašlajícího nemocného.

Virus přežije na povrchu jen chvíli

Zatím není přesně známo, jak dlouho přežívá SARS-CoV-2 na površích. Poslední posudek, který pozoroval dobu přežití různých jiných koronavirů (SARS-Cov, MERS-Cov a další), měl velmi variabilní výsledky – přežití se pohybovalo od dvou hodin do 9 dní, záleželo na typu povrchu, teplotě i kmeni viru. Pokud máte podezření na to, že nějaký povrch kolem vás je kontaminovaný (například na něj někdo kýchnul), dezinfikujte ho. Stejně tak dává smysl pravidelně dezinfikovat povrchy v okolí nemocného a také si pravidelně mýt nebo dezinfikovat ruce.

Koronavirus se nepřenáší v teplém nebo studeném počasí

Dosavadní data ukazují, že se SARS-CoV-2 může přenášet v teplém i studeném podnebí. Virus je většinou předán přímým kontaktem a teplota lidského těla zůstává stejná, nehledě na teplotu okolního prostředí.

Mazlíčci se nakazí?

Zatím nebyl evidován případ, kdy by se nakazil domácí mazlíček, ale nový koronavirus se zřejmě může přenášet i na zvířata. Proto je vždy dobré si umýt ruce po kontaktu s vaším mazlíčkem. Zabráníte tím i přenosu jiných patogenů či parazitů. 

Zdroje:
Ministerstvo zdravotnictví, WHO, Guardian, BBC, odborný časopis The Journal of Hospital Infection
Článek byl zveřejněn na webu Okoronaviru.cz a je dostupný pod licencí Creative Commons BY-NC-SA. Redakce webu Prozeny.blesk.cz provedla jen drobné úpravy a přidala odkazy na jiné články související s tématem.

Autor: red
Video se připravuje ...