Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nepodceňujte mytí rukou! Tyto nemoci vám jinak hrozí

...
19. března 2020 | 06:00

Možná si říkáte, že tak banální věc, jakou mytí rukou je, nemusíme vůbec připomínat. Pravdou ale je, že spousta lidí na toto základní hygienické pravidlo často zapomíná. Které nemoci vám hrozí, pokud si nebudete důkladně mýt ruce?

Jedním z největších problémů s nemytím rukou po použití toalety je to, že se po celý den dotýkáme nejen našeho obličeje a úst, ale i jídla, které připravujeme, a mnoha dalších věcí. Ostatní lidé se těchto věcí dotýkají též. Tím vším se přenášejí infekce. Správné mytí rukou je jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak zabránit šíření nemocí. Kterých?

Noroviry

Norovirus je nejčastější příčinou virové gastroenteritidy u lidí všech věkových skupin. „Přenáší se, když si lidé neumývají ruce, a co je znepokojivé, může se velmi rychle šířit ve velkých skupinách lidí sdílejících stejné prostory. Proto, když onemocní jedna osoba, často ji chytí i celé domácnosti nebo kanceláře,“ uvádí odborníci na britském zdravotnickém serveru Initial. Nejlepším způsobem, jak zabránit šíření nebo výskytu norovirů, je na právě důkladná hygiena rukou.

Kapénkové infekce

Onemocnění dýchacích cest se obvykle šíří prostřednictvím kapének, které vydechuje, kýchá nebo kašle do vzduchu někdo, kdo má nemoc. Po vdechnutí bacilu ze vzduchu je ale dalším viníkem špatné mytí rukou. Mezi běžné respirační nemoci způsobené špatnou hygienou patří nachlazení, chřipka, plané neštovice a meningitida.

Nozokomiální infekce

Často slyšíme, že se v nemocnicích přenášejí infekce. To může být i důsledek toho, že si zaměstnanci a pacienti nemyjí ruce. V nemocnicích, čekárnách u lékaře je přirozený vyšší výskyt infekcí, a pokud se kdokoliv z pacientů nebo personálu nesprávně umyje, může nákazu snadno předat ostatním. Dle odborníků americké kliniky Mayo Clinic mezi nejčastější nozokomiální infekce, které se mohou šířit bakteriemi na našich rukou, patří onemocnění MRSA neboli zlatý stafylokok, který je odolnější vůči běžným antibiotikům. Mezi další nozokomiální infekci patří bakterie Escherichia coli.

Další nemoci a návod, jak si správně ruce mýt, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Petra Kubalová
Video se připravuje ...