Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V domácí karanténě nepijte, volejte blízkým a cvičte, radí psychiatr Martin Anders

23. března 2020 | 06:00

Kdo jiný by nám měl vysvětlit, co se děje s námi i našimi blízkými v situaci, kterou jsme nikdy nezažili, než renomovaný psychiatr? Sejít jsme se nemohli, ale i na dálku mi vlil optimismus do žil.

Stoupl vám v posledních dnech počet pacientů?

Ze zkušeností na Psychiatrické klinice VFN můžu říct, že nových pacientů tak úplně nepřibývá, ale spíše se zvyšuje počet žádostí o předepsání léčiv, protože řada pacientů svou plánovanou návštěvu ruší a žádá zaslání receptů elektronickou cestou. Ale je pravda, že mnoho kontaktů řešíme telefonickou cestou. Počet telefonátů se zvýšil až o dvě stě procent, náš personál si zaslouží velký dík, že s klidem radí pacientům, a to i s problémy týkajícími se koronaviru.

Předpokládám, že lidé víc trpí úzkostmi a úzkostnými poruchami.

Obecně platí, že lidé již léčení a především ti, u kterých byly časté i tělesné příznaky úzkosti a kteří jsou citliví na informace o zdravotním stavu a ohrožení, patří k těm nejvíce rizikovým. Takovým lidem se potíže často vracejí. Asi nikdo z nás nezažil tak konkrétní a silnou mediální masáž ohledně zdraví, a to jistě u mnoha lidí vyvolává obavy a strach o zdraví, které jsou jedním z typických příznaků běžných

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Majka Dvořáková
Video se připravuje ...