Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemoc, která vám může poškodit srdce: S angínou rychle do postele!

Nemoc, která vám může poškodit srdce: S angínou rychle do postele!
2. března 2020 | 06:00

Angína není rýma. Berou se při ní antibiotika a musíte ji vyležet. Jinak riskujete vážné další nemoci – třeba poškozené srdce. Jak vlastně angína vzniká a jaká je její léčba?

Angína je vlastně akutní zánět mandlí. Ten způsobují nejčastěji bakterie streptococcus. Zřídka ale můžou být příčinou i viry – herpetické, k nimž patří i virus Epsteina-Barrové. Příznaky jsou bolesti a škrábání v krku, které přecházejí ve velmi silné bolesti při polykání. 

Typické jsou červené oteklé krční mandle s bílými čepy – zánětlivými ložisky. Pacientovi se špatně polyká a mívá i ucpaný nos. Časté jsou bolesti hlavy, uší a teplota nad 38 stupňů, u někoho provázená zimnicí. Obvyklé je i zduření mízních uzlin pod dolní čelistí a za ušima. 

Léky podle výtěru

V případě, že se prokáže bakteriální původ angíny, lékař nasazuje antibiotika – zpravidla pomáhá penicilin. Naprosto nezbytný je klid na lůžku, který minimalizuje riziko komplikací a následného postižení srdce, ledvin či kloubů. Pokud není zcela jasný původ angíny, je třeba počkat na výsledek výtěru z krku a teprve pak se nasazují vhodné medikamenty. Mezitím se podávají léky proti bolesti a horečce.

Zimní nemoc

Angína se vyskytuje nejčastěji v zimě, kdy je imunitní systém nejzranitelnější. Zlá ale bývá i letní angína. Tu způsobují nejčastěji náhlý teplotní šok, zejména přechod z chladu do vedra a naopak, nebo pobyt v prostorách s klimatizací.

Antibiotika a probiotika

Léčba angíny obvykle trvá týden až deset dní, na rekonvalescenci si pak vymezte nejméně další dva týdny, kdy je třeba se šetřit. Když užíváte antibiotika, je třeba brát i probiotika. Jde o přátelské bakterie, které doplní ty, které ve střevech zabila antibiotika. 

Další důležité informace o angíně najdete v březnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6202454:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...