Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bylinkové čaje: Víte, který pomůže právě vám?

24. února 2020 | 06:00

Účinky bylinek zkoumali lidé od pradávna. Zatímco zpočátku šli spíš cestou pokus-omyl, dnes se můžeme na osvědčené tipy našich babiček spolehnout.

Bylinné čaje dobře chutnají, a navíc jsou pro naše tělo prospěšné. Z bylinek můžeme využít květy, semena, kořeny, stonky, ale i listy. Seznamte se s pomocníky z našich luhů, hájů a zahrádek, ze kterých si můžete připravit lahodný čaj. A pokud je nechcete sbírat a sušit, vydejte se pro ně do bylinkářství.

Kopřiva

Čaj z ní je vhodný na různé druhy ekzémů, protože zmírňuje zánětlivé projevy kůže. Má také pozitivní dopad při zmírňování prostatických obtíží a díky tomu, že dokáže tělo zbavit nadbytečných tekutin, zklidňuje infekce močových cest.

Heřmánek

Odvar z heřmánku pomáhá zejména při léčbě zánětů v těle. Je také skvělým pomocníkem pro protažení ucpaných dutin.

Náš tip při ucpaných dutinách:

Spařte v horké vodě několik hrstí sušených heřmánkových květů, přehoďte si přes hlavu ručník a inhalujte alespoň 15 minut bylinné výpary. Pokud vydržíte déle, bude to jen dobře.

Mateřídouška

Pomáhá ženám zmírňovat menstruační bolesti a křeče, dětem zase uleví od dráždivého kašle. Kuřákům dokonce usnadní s tímto zlozvykem skoncovat. Pozitivní jsou také její účinky v boji se zápachem z úst.

Máta

Mátový čaj je dnes evergreenem. Hodně z nás si pěstuje tuto bylinku doma na okně či v záhonku na zahrádce a má pro ni všestranné využití – v létě ji dává do salátů a v chladném období z ní dělá čaje. Pokud si chcete čerstvou mátu nasušit sami, sesbírejte její lístky ještě před rozkvětem a uchovávejte je nejlépe v uzavřené dóze a v suchu. Pokud si koupíte sazeničku v obchodě, doma ji přesaďte do nového substrátu, aby dobře prospívala.

Které další bylinky na co pomáhají, to se můžete dozvědět v novém čísle časopisu Blesk pro ženy, které je k dostání v novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE >>>

Autor: red

 

Autor: red
Video se připravuje ...