Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejzdravější potraviny světa! Překvapí vás, co mezi ně patří

7. ledna 2020 | 06:00

Rozhodla jste se, že s novým rokem přišel čas žít zase zdravě? Máme pro vás žebříček těch nejlepších spoluhráčů! Nečekejte ale žádné superpotraviny nebo bůhvíco... Jako vždycky vítězí zcela jednoduché věci. 

Tenhle žebříček sestavili odborníci z celého světa podle účinků těchto potravin na lidské tělo. Možná budete překvapena, které potraviny jsou tak účinné – a proč. Zařadíte je také mezi své oblíbence?

Rajčata

Autor: iStock

Rajčata koupíte v obchodech celoročně a ani teď v zimě nezruinují váš rozpočet. Prokazatelně pomáhají v boji s rakovinou, protože obsahují látku lykopen. To, že jde o téměř ideální zeleninu pro hubnutí, která má málo kalorií a hodně vody, asi víte také. Není tedy divu, že byla zařazena mezi deset nejzdravějších potravin světa, a skvělé je, že jsou pro nás dostupná, jsou chutná a dají se upravit na tisíc způsobů.

Pomeranče

Autor: Shutterstock.com

Pomeranče jsou výborné na hojení ran. Jsou dobré také pro imunitu. Podobně jako grepy jsou zdrojem vlákniny, kyseliny listové, antioxidantů a vitaminu C. Pokud vám vadí konzumovat je jednoduše rozebrané na měsíčky, není nic jednoduššího než si z nich připravit čerstvou šťávu. Nemusíte si ani pořizovat drahý přístroj, odšťavňovač, můžete je jen vymačkat rukou nebo lze použít obyčejný lis na citrony, který koupíte v domácích potřebách.

Pistácie

Autor: Shutterstock.com

Pomocí pistácií můžete lépe zvládnout stres. Právě při stresových situacích snižují tlak. Pistácie jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, obsahují vitamin B6, thiamin, měď či fosfor. Pistácie jsou oblíbeným mlsáním spousty z nás, ale měla byste vědět, že pokud mají být vašemu tělu opravdu prospěšné, je dobré koupit si ty nesolené.

Citrony

Autor: iStock.com

Zásobárna vitaminu C. Ten také podporuje v našem těle tvorbu kolagenu, který potřebujeme pro hojení nejrůznějších poranění. Vedle toho citron obsahuje také tzv. flavonoidy s antioxidačními vlastnostmi, které působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám i rakovinnému bujení. Připravte si citronádu nebo vkládejte plátky citronu do každé sklenice s vodou, kterou vypijete.

Které další potraviny jsou tak blahodárné a byly odborníky vybrány mezi ty nejzdravější, se můžete dozvědět v novém čísle časopisu Blesk pro ženy, které je k dostání v novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE >>>

Autor: archiv

 

Autor: red
Video se připravuje ...