Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poznáte, že vám chybí vitamin C? Takhle to zjistíte! A proč byste si měli dát pozor?

  • 29. září 2019 | 06:00

    Vitamin C je velmi důležitý pro udržení zdravého a správného fungování těla. Měli byste ho tedy každý den přijmout dostatečné množství, protože na rozdíl od jiných vitaminů vitamin C v našem organismu dlouho nezůstává a také se velmi rychle vstřebává. Bohužel o tom moc nepřemýšlíme, ale nedostatek „céčka“ může vést k mnohým nepříjemným příznakům.

    Které příznaky můžete na svém těle pozorovat, a usuzovat tak na nedostatek vitaminu C? Stačí pečlivě sledovat tyhle včasné známky, které vám můžou prozradit, jak na tom s obsahem vitaminu C jste. Netrpíte jimi také?

     

  • Vaše dásně jsou často oteklé a krvácejí

    Autor: istock.com

    Vitamin C je pro zdraví dásní zcela zásadní. Pokud denně nepřijmete dostatečné množství, je pravděpodobné, že se u vás brzo objeví zánět dásní. Máte-li pocit, že se o svoje dásně dobře staráte, ale stále vám otékají nebo dokonce krvácejí, zkuste užívat každý den vitamin C navíc, třeba v potravinových doplňcích, nebo přijdete do stravy více zeleniny a ovoce s obsahem tohoto vitaminu. Céčko najdete například v šípkách, rakytníku, rajčatech, brokolici, paprice, zelí, kysaném zelí, kiwi, malinách, ostružinách a citrusech.

  • Dělají se vám snadno modřiny a špatně se hojí rány

     

    Autor: iStock

    Jestli se vám často dělají modřiny a podobají se broskvi, je to signál, že ve vašem organismus není dostatek vitaminu C. I to ale můžete zvrátit tím, že budete každý den konzumovat citrusové plody a zeleninu obsahující tento vitamin. Totéž platí o vašich škrábancích a řezných rankách, které se dlouho hojí. Je to znamení, abyste zvýšili svůj denní příjem vitaminu C. Tělo potřebuje vitamin C k produkci kolagenu, který má vliv na stav vaší kůže.

  • Vaše vlasy jsou křehké a vypadávají

    Autor: istock.com

    Pokud vám v poslední době častěji vypadávají vlasy a jsou poškozené, je pravděpodobné, že nemáte dost vitaminu C. Než začnete utrácet nehorázné sumy za drahé vlasové produkty na posílení kvality vlasů, zkuste přidat do jídelníčku více potravin bohatých na vitamin C, třeba brokolici nebo kiwi. Ne vždy je zapotřebí ládovat se potravinovými doplňky, spousta potravin obsahuje dostatek tohoto vitaminu, stačí jen přidat na množství, které za den sníte.

  • Často vás bolí klouby

    Autor: istock.com

    Bolesti kloubů jsou velmi častým časným příznakem nedostatku vitaminu C. Protože „céčko“ je silný antioxidant, jeho nedostatek v těle může vést k zánětu, jenž může způsobovat bolest kloubů. Zkuste užívat více tohoto vitaminu a bolesti se zmírní nebo zcela zmizí.

  • Jste často nemocní a vaše imunita je slabá

    Autor: istock.com

    Máte častěji než druzí chřipku nebo jste nachlazení či trpíte jinými infekcemi? Je pravděpodobné, že máte slabou imunitu. Vitamin C stimuluje produkci bílých krvinek, které bojují s infekčními chorobami a cizími útočníky. Pokud jste pořád nemocní, znamená to, že vaše imunitní odpověď je slabá a měli byste zvýšit příjem vitaminu C.

  • Přibíráte bez zjevné příčiny

    Autor: iStock.com

    Pokud jste neudělali žádnou zásadní změnu ve svém životním stylu a stále přibíráte na váze, může to mít hodně společného s nedostatkem vitaminu C. Výzkumy naznačují souvislost mezi nízkým obsahem vitaminu C a vysokým množstvím tělesného tuku, zejména břišního. Vitamin C pomáhá vašemu tělu efektivněji spalovat tuk.

  • Během dne jste pořád ospalí a unavení

    Autor: istock.com

    Přestože v noci dobře a dlouho spíte a během dne se cítíte neustále unavení, je možné, že máte málo vitaminu C. Únava je jedním z mnoha příznaků, které pramení z nedostatku vitaminu C v těle! Po úpravě denního příjmu se budete cítit pravděpodobně méně unavení a budete mít více energie. Místo 10 šálků kávy si raději dopřejte dušenou brokolici nebo hrnek kysaného zelí.

  • Vaše pokožka je matná a suchá

    Autor: istock.com

    Vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, který má vliv na stav vaší pokožky. Pokud tedy nepřijímáte dostatečné množství, je pravděpodobnější, že vaše pokožka bude matná a vrásčitá, protože díky kolagenu září a svítí. Není divu, že tolik přípravků určených pro péči o pleť obsahuje vitamin C!

  • Často krvácíte z nosu

    Autor: iStock.com

    Krvácení z nosu obvykle není nijak ohrožující stav pro vaše zdraví, ovšem pokud z nosu krvácíte až moc často, může to znamenat, že tělo potřebují více vitaminu C. V nose je totiž spousta malých krevních cévek a vitamin C je důležitý pro to, aby byly silné a pevné. Když ho máte málo, oslabují a lámou se, což vede ke krvácení.

  • Nehty jsou slabé, lámou se a třepí se

    Autor: istock.com

    Tělo potřebuje vitamin C, aby lépe absorbovalo železo. Pokud ho máte málo, může to vést k anémii z nedostatku železa, a ta způsobuje také lámání nehtů a jejich křehkost. Pokud jste už vyzkoušeli všechny možné posilovače nehtů a pořád žádný výsledek, možná by to chtělo přidat do jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny, a problém bude vyřešený.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...