Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zlobí vás slezina nebo slinivka? Jejich funkci můžete podpořit i jógou

...
23. září 2019 | 06:00

Měsíc září se zaměřuje na slezinu, která v tomto období spolu se slinivkou vykazuje nejvyšší aktivitu. Proto je tento měsíc ideálním obdobím pro jejich podporu. Tyto orgány můžete posílit pomocí orgánové sestavy podle Šárky Simonidesové, certifikované lektorky hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues.

Podle západní medicíny je činnost sleziny spojována s lymfatickým systémem a krvetvorbou. Slezina filtruje krev, ničí a odstraňuje spotřebované krvinky, zodpovídá za metabolismus železa v krvi. Odráží útoky bakterií a virů zvnějšku, a hraje tak rozhodující roli při podpoře imunitního systému. Slinivka je pak součástí hormonálního systému těla, produkuje inzulin a glukagon. Ty hrají hlavní roli v rovnováze hladiny krevního cukru. 

Tradiční čínská medicína považuje slezinu a slinivku za jeden orgán. Slezina je důležitá v produkci životodárné energie čchi. Jak říkají tradiční názory: "Slezina je pramen života pro všechny ostatní orgány." Dráha sleziny a žaludku odpovídá za trávení a umí přebytky jemné esence z potravy uložit do rezervy na horší časy. Slezina je vlastně zásobník fyzické energie, kterou člověk disponuje. 

Příčiny oslabení

Oslabení sleziny se projevuje poklesem celkové vitality a obranyschopnosti člověka. Její nedostatečná funkce se může projevit například na rtech. Mohou být bledé a ochablé, občas se mohou objevit vyrážky. Dráha slinivky a sleziny končí právě v ústech, jsou jejich vývodem. Když je slezina oslabená, zhoršuje se také kvalita energie čchi a krve a svalstvo začíná měknout a ochabovat. 

Příčinou oslabení často bývá zahlenění a vlhkost v těle. Vyhněte se proto masu, mléčným potravinám a cukru. Také smaženým a pikantním pokrmům, které vlhkost a zahlenění organismu podporují. Maximální činnost vykazuje slezina a slinivka mezi devátou až jedenáctou hodinou dopolední. V té době se nedoporučuje konzumovat alkohol, vhodné jsou ovoce a med. Je to i doba, kdy tělo umí nejlépe strávit sladkosti. 

Nepleťte si však cukr a přirozeně sladkou chuť. Cukr je bohužel nejvíce škodlivou látkou, kterou můžete do těla dostat. Přináší vlhkost a hleny, které blokují slezinu. Pokud je oslabená, projeví se to nadměrnou chutí na sladké, nebo naopak vůbec žádnou chutí k jídlu. Když už musíte sladit, nahraďte klasický cukr raději obilnými slady nebo medem. Slezinu posilují potraviny jako jáhly, kroupy, rýže nebo pohanka, ale také mrkev, dýně, rajčata a cukety. Z ovoce pak vybírejte jablka, hrušky, švestky nebo hrozny.

Podpořte slezinu se slinivkou cvičením orgánové sestavy

Šárka Simonidesová, certifikovaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, na základě svých zkušeností a praktických poznatků sestavila systém dvanácti cviků zaměřující se na revitalizaci jednotlivých orgánů. Slezinu posiluje zvuk "hu". 

Ze cviků pak leh na zádech se vzpaženýma rukama. Výchozí pozice začíná vsedě na patách. Jakmile se uvelebíte, pomalu přecházejte do lehu na zádech. Nejprve přejděte na předloktí a následně se pozvolna položte na záda. Prsty na rukou vzájemně propleťte. Vzpažte nahoru a ruce obraťte dlaněmi vzhůru. Následuje mírný záklon. S každým nádechem se protáhněte, s výdechem se uvolněte. Po třetím výdechu vyslovte dlouze slabiku "hu" a vraťte se do výchozí pozice, popřípadě zopakujte ještě třikrát. 

Orgánová soustava podle Šárky Simonedisové
Autor: archiv Šárky Simonedisové

 

Autor: Aneta Valešová
Video se připravuje ...