Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nedostatky ve výživě ohrožují vaši imunitu, kvalitu pokožky a dokonce i vaši náladu

  • 10. září 2019 | 06:00

    Už od dětství byste měli být vedeni k tomu, abyste jedli dostatek ovoce a zeleniny. Bohužel zdravý životní styl se dostává do podvědomí lidí až v posledních letech, a tak většina dohání svůj deficit důležitých živin až s pokročilým věkem. Vitaminy a minerály totiž dokážou zabránit mnoha nemocem a předejít problémům s imunitou, dokonce i s psychikou.

    Nepodceňte příjem těchto živin, které jsou pro správné fungování organismu klíčové. Co vám při jejich nedostatku hrozí a v čem je najdete?

  • Nedostatek vitaminu A

    Autor: iStock.com

    Pokud máte v lásce ryby, mrkev, dýni, špenát nebo brokolici, pak se o nedostatek vitaminu A nemusíte bát. Barevná zelenina totiž obsahuje karotenoidy, ze kterých se vitamin A v organismu sám vytvoří. Jejich pozitivní vliv však sahá až k prevenci rakoviny, jelikož se jedná o účinné antioxidanty. 

    Důležitý význam má vitamin A pro váš zrak. Oči lépe rozeznávají barvy a reagují v šeru. Při jeho nedostatku tak můžete pocítit zhoršení vidění, které může vést až k šerosleposti, zánětu spojivek nebo poškození rohovky doprovázené až oslepnutím. Oči bývají také často suché a podrážděné.

    Jeho pozitivní vliv dále sahá k podpoře růstu sliznice, kvalitě kostí, krvetvorbě, ale i ke tvorbě spermií, vajíček a samotnému vývoji plodu. Z pohledu reprodukce tak může dojít ke snížení chuti k sexu a potenci. Nejčastěji ale nedostatek vitaminu A zpozorujete na kůži, která je suchá a má tendenci šupinatět.

  • Nedostatek vitaminu C

    Autor: istock.com

    Tím nejznámějším vitaminem je bezpodmínečně vitamin C, který má obrovský účinek v boji proti virovým onemocněním. Dokáže vás tak vyléčit z nachlazení i začínající chřipky. Kromě zvýšení imunity je ale také účinným antioxidantem, a zabraňuje tak mimo jiné i poškození tkání.

    Důležitou roli hraje i při tvorbě kolagenu, který zabraňuje vzniku aterosklerózy, a předchází i onemocnění, jako je paradentóza. Vitamin C také pomáhá se vstřebáváním železa a podporuje regeneraci. Proto je nedílnou součástí doplňků stravy u sportovců. 

    Pokud konzumuje ovoce, zeleninu a zdravé potraviny jen sporadicky, pak vám může vitamin C opravdu scházet. Poznáte to zvýšenou únavou, bolestí svalů, kloubů, krvácením dásní, zhoršením hojení ran a neustále se opakujícím nachlazením. Z velice nutričně chudé životosprávy pak mohou vzniknout i kurděje.

  • Nedostatek vitaminu D (a vápníku)

    Autor: istock.com

    Účinek vitaminu D má zjednodušeně vliv na kvalitu kostí. Ve skutečnosti se jedná o souhrn látek, které mají v těle za následek tvorbu hormonu kalcitriol, který optimalizuje hladinu fosforu a vápníku v krvi.

    Při jeho nedostatku se tak fosfor s vápníkem do těla nevstřebávají a dochází k měknutí kostí. To se projevuje nejčastěji jejich zvýšenou lámavostí. Zaznamenat ale můžete i svalovou slabost, zvýšenou kazivost zubů a problémy s trávicím ústrojím, které mohou vyústit až v celiakii.

    Získat vitamin D můžete tím nejsnazším způsobem, a to pobytem na slunci. Jakmile budete od slunečních paprsků dlouho izolování, můžete se potýkat s podrážděností, pesimismem, špatnou náladou, ba dokonce i depresí. Obzvláště na podzim a v zimě proto preventivně konzumujte mořské ryby, játra, máslo, sýry a vejce (žloutky).

  • Nedostatek železa

    Autor: istock.com

    S nedostatkem železa se mohou setkat zejména ženy v období menstruace a těhotenství. S nižší hladinou červených krvinek se ale také často potýkají malé děti a starší lidé. To se projevuje následnou únavou, slabostí a větší náchylnosti k závratím. Tím nejčastějším viditelným příznakem je bledá pleť.

    Při dodržování zdravého stravování byste neměli mít o železo nouzi. Nachází se v zelenině, oříšcích, semínkách, žloutcích, v mase i kysaných mléčných výrobcích. Je-li tak váš jídelníček dostatečně pestrý, nemusíte železo užívat v doplňcích stravy.

  • Nedostatek dalších vitaminů a minerálů

    Autor: istock.com

    Nedostatek vitaminu B12 – závratě, svalová slabost, anémie, nervová onemocnění, zapomnětlivost, zažívací problémy a zhoršení kvality pleti.

    Nedostatek vitaminu E – snížená imunita, zhoršení motoriky, ztráta svalové hmoty, zažívací problémy, zhoršení kvality kůže a vypadávání vlasů.

    Nedostatek vitaminu K – zvýšené riziko krvácení – z nosu, dásní, z konečníku, v moči a častý vznik modřin.

    Nedostatek vitaminu B – zvýšená lámavost nehtů, vypadávání vlasů, zhoršení kvality kůže (záněty).

    Nedostatek zinku – zhoršení hojení ran, vypadávání vlasů, zánět spojivek.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...