Zvyšte si hodnoty „hodného“ cholesterolu! Stačí jíst tyhle potraviny
Když se mluví o cholesterolu, obvykle v souvislosti s tím, že je nezbytně nutné ho snížit. To jde ale o takzvaný „zlý“ cholesterol neboli LDL. Ten je nutné udržovat ve správných hodnotách. Pokud jde ale o HDL, tedy „hodný“ cholesterol, jeho hodnoty bychom měli mít co nejvyšší. HDL je totiž považovaný za významný ukazatel rizika srdečně-cévních chorob.
Čím je nižší hladina HDL v krvi, tím vyšší je riziko infarktů a mrtvic. Cílem je tedy hladinu „ochranného“ HDL cholesterolu zvyšovat. U LDL naopak platí, že čím vyšší hladina, tím hůře pro cévy, tudíž je zapotřebí ho snižovat. A jak tedy hodný cholesterol zvýšit? Studie prokázaly, že jeho hladinu ovlivňuje také strava. Pokud budete konzumovat pravidelně bílé pečivo, koláčky, smažené kuře nebo máslové zmrzliny, pak to pro váš HDL není vůbec dobré, protože tyto potraviny jsou plné nasycených tuků a mohou zvyšovat LDL a celkový cholesterol. Které potraviny naopak LDL snižují a zvyšují „hodný“ cholesterol?
Olivový olej
Autor: iStock.comTuk obsažený v tomto oleji může snížit zánětlivý účinek LDL cholesterolu na vaše tělo. Při vaření při nízkých teplotách používejte extra panenský olivový olej místo jiných olejů a tuků, používejte ho do salátových dresinků, omáček a dochucujte jím potraviny, když je uvaříte. Můžete používat i olivy, které nakrájíte do salátu a podobně. Pozor jen na to, abyste to zase nepřehnali s množstvím, protože olivový olej má vysoký obsah kalorií.
Luštěniny, zejména fazole
Autor: iStock.comLuštěniny jsou výborným zdrojem rozpustné vlákniny. Nejlepší jsou černé fazole, hrách a čočka, ale samozřejmě i další druhy luštěnin. Konzervované fazole obsahují asi o polovinu méně folátu než vařené fazole. A folát je důležitý vitamin B, který je prospěšný srdci. Luštěniny můžete konzumovat v salátu, jako přílohu nebo je přidávat do polévky.
Celozrnné potraviny
Autor: Shutterstock.comCelozrnné potraviny, jako jsou obiloviny nebo hnědá či divoká rýže, mohou snížit vaše hodnoty LDL a celkový cholesterol. To zároveň zvýší úroveň vašeho HDL. Může za to rozpustná vláknina, která pomáhá snižovat LDL.
Ovoce s vysokým obsahem vlákniny
Autor: istock.comOvoce se spoustou vlákniny, jako jsou švestky, jablka a hrušky, mohou snížit hladinu LDL a zvýšit hladinu HDL. Nakrájejte si je na kousky a zamíchejte do obilovin nebo ovesných vloček nebo dejte do mixéru a vyrobte si lahodný koktej. Můžete je jíst jako sladké občerstvení po obědě nebo po večeři.
Mastné ryby
Autor: Shutterstock.comMastné ryby obsahují zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Ty mohou snížit vaše hodnoty LDL a zároveň zvýšit HDL. Vybírejte mezi lososem, makrelou, tuňákem, sardinkami nebo pstruhem. Ideálně byste měli sníst 2 porce ryb týdně.
Lněná semínka
Autor: iStockLněný olej i lněná semínka obsahují podobně jako ryby omega-3 mastné kyseliny. Spousta vegetariánů jí právě lněná semínka, protože jde o jeden z nejlepších rostlinných zdrojů těchto zdravých tuků. Lněná semínka si nasypte na ranní cereálie, přidejte je do ovesných vloček, salátů, dipů nebo jogurtů. Jsou vítanými doplňky salátových dresingů i koktejlů.
Ořechy
Autor: iStock.comOřechy, zejména para, mandle, pistácie a další, jsou také plné zdravých tuků. Mají též vysoký obsah vlákniny a obsahují látku zvanou rostlinné steroly. Ty blokují vstřebávání cholesterolu v těle. Stačí hrst denně, kterou sníte jen tak, nebo ořechy přidáte do koktejlů či salátů. V případě, že si hlídáte kalorie, měli byste mít porci ořechů pod kontrolou, protože jsou velmi kalorické.
Avokádo
Autor: iStock.comAvokádo má vysoký obsah folátů a mononenasycených tuků. Tyhle zdravé tuky snižují LDL a zvyšují HDL. Je také plné vlákniny, což přirozeně pomáhá udržovat cholesterol pod kontrolou. Avokádo je skvělé jako příloha do salátů, sendvičů nebo z něj můžete udělat guacamole. Pozor, avokádo je taky kalorická bomba.