5 odpovědí na to, proč se vám i přes zdravý jídelníček nedaří zhubnout

  • 5 odpovědí na to, proč se vám i přes zdravý jídelníček nedaří zhubnout
    23. září  2019 
     06:00

    Snažíte se jíst zdravě, dokonce pravidelně cvičíte, ale ručička na váze se ne a ne pohnout? Možná se dopouštíte zbytečných chyb, které mají na vaše hubnutí zásadní vliv. Proto před tím, než požádáte o pomoc specializovaného odborníka, zkuste se sami sebe zeptat na těchto pět jednoduchých věcí. Možná vám odpověď na jednu z nich pomůže v cestě k vaší vysněné postavě.

    Nejčastějším důvodem nabývající váhy je příliš velký příjem. Kde všude kalorie hledat? 

  • Nejíte až příliš velké porce?

    Autor: istock.com

    Očekávali jste s přechodem na zdravou stravu rychlý pokles váhy? Stejně jako nezdravé potraviny i ty zdravé obsahují kalorie, a tak si musíte hlídat velikost porcí. Dokonce i zelenina, která je především nositelem vitaminů, minerálů, vlákniny a vody, obsahuje živiny s energetickou hodnotou. Svou pozornost byste ale měli zaměřit na přílohy a zpracované potraviny.

    Možná totiž nabýváte dojmu, že celozrnné výrobky obsahují menší množství kalorií než ty z bílé mouky, a tak se příliš neomezujete. Stejně na tom mohou být i rostlinné pomazánky nebo jiné zdravé výrobky, které jste nově zařadili do jídelníčku. Ty sice excelují svým složením, ale jejich kalorická hodnota může být v porovnání s nezdravými potravinami, které jste jedli, i výrazně vyšší.

  • Nepřeháníte to se zdravými tuky?

    Autor: istock.com

    Vynechávání tuků pro snadnější redukci je snad tím největším mýtem v hubnutí. Naštěstí už se význam tuků pro tělo dostal do povědomí spousty lidí, a zejména ženy si uvědomují jejich důležitost pro správnou hormonální funkci.

    Nasycené tuky by měly být ve vašem jídelníčku zastoupeny v největší míře. Nevyhýbejte se tak tučným rybám, jako jsou losos, makrela nebo čerstvý tuňák, a dopřejte si denně hrst ořechů, semínek nebo avokádo. Nesmíte však podcenit jejich kalorickou hodnotu, která je dvakrát vyšší, než je tomu u sacharidů a bílkovin.

    Velice snadno si tak můžete navýšit kalorický příjem a zastavit hubnutí. Zařazujte zdroje tuků do všech jídel, ale pouze v přiměřené míře. Jíte-li pětkrát denně, pak se můžete řídit jednoduchou pomůckou, a to je deset gramů tuku na porci. To odpovídá např. půlce avokáda, dvaceti gramům oříšků či semínek nebo lžíci oleje. Počítejte ale i s živočišnými tuky, které už můžete mít v některém z jídel zahrnuty. 

  • Nepodceňujete některé druhy zeleniny?

    Autor: istock.com

    Jakmile si talíř po okraj zaplníte například pečenou kořenovou zeleninou a nesnížíte velikost porce přílohy, pak může být pro vás celková kalorická hodnota jídla až příliš velká. V množství zeleniny se však příliš neomezujte, a pokud budete chtít svou porci jídla zmenšit, odeberte raději část přílohy. 

    Během dne se také snažte střídat více druhů zeleniny, a to i listovou, která je nízkokalorická, a přitom zvětší objem vašeho jídla. V teplé kuchyni vám stejnou službu prokážou cuketa, lilek, květák nebo fazolové lusky. Příliš velké množství zeleniny vám navíc může způsobit i zažívací problémy, jelikož jste nebyli na takový příjem vlákniny zvyklí. Pijte proto dostatek vody a přidávejte zeleninu do jídelníčku postupně.

  • Nestravujete se až příliš často mimo domov?

    Autor: istock.com

    Pokud se často stravujete v restauracích a bistrech, pak nemáte nad svým příjmem až takovou kontrolu. Příkladem můžou být grilovaná zelenina nasáklá olejem, salát s tučnou zálivkou nebo kombinace vysokokalorických surovin.

    Dále je při takovém stylu stravování těžší odhadnout správnou porci jídla. Určitě se vám někdy stalo, že jste se v restauraci přejedli, protože vám jednoduše jídlo chutnalo. Jednoduchým řešením je nechat si zbytek jídla zabalit. Nejenže ušetříte, protože pokryjete dvě jídla, ale předejdete tím i zbytečnému přejídání.

  • Nemlsáte i mezi jídly?

    Autor: istock.com

    Stravování o pěti jídlech denně může mít pro vás jednu velkou výhodu, a to tu, že nemáte nutkání neustále "uzobávat" něco mimo pravidelný jídelníček. Déle než tři až čtyři hodiny bez jídla vydržíte v případě, že jste až příliš zaneprázdnění. Pokud ale pracujete z domu nebo máte sedavé zaměstnání, pak se snadno může stát, že budete mít nutkání mezi jídly něco malého zakousnout. 

    I když si myslíte, že pár oříšků, kostička čokolády, ovoce nebo pár slaných tyčinek ničemu neuškodí, opak může být pravdou. Jakmile se váš zlozvyk promítne do každého dne v týdnu, pak váš kalorický příjem vzroste o hodnotu, která zapříčiní, že k cílené redukci nedojde. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji