Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Špatně se vám spí? Nejspíš vám chybějí tyto vitaminy a minerály

  • ...
    29. srpna 2019 | 06:00

    Cítíte se stále unavení, bez ranní kávy, která vás nastartuje, nevyjdete ani z domu, a když přijdete domů z práce, utíkáte rovnou do postele? A když už usnete, za hodinu se probudíte a nemůžete znovu zabrat? Nejspíš vám chybějí důležité vitaminy a minerály.

    Dřív, než sáhnete po pilulce, aby byl váš spánek hlubší, zkuste změnit pár stravovacích návyků a doplnit chybějící látky. Přinášíme přehled osmi vitaminů, minerálů a dalších potravin, které vám pomohou lépe spát, zvýšit energii, a díky tomu se cítit mnohem lépe. Které to jsou?

  • Vitamin D

    ...
    Autor: iStock.com

    Nedostatek vitaminu D je podle mnoha studií spojen s vyšším rizikem poruch spánku. Nejdůležitější pro jeho tvorbu v těle je sluneční záření. Alespoň třikrát týdně choďme ven a asi dvacet minut nechme obličej nebo paže ozařovat slunečními paprsky. Pochopitelně platí, že není dobré vystavovat se slunci mezi 11. a 14. hodinou. Ideální jsou podvečerní procházky.

    Přírodním zdrojem vitaminu D jsou hlavně tučné mořské ryby, například losos, tuňák nebo sardinky. V menší míře ho obsahují vejce a mléčné výrobky nebo některé cereálie. Pokud byste uvažovali o potravinových doplňcích, poraďte se raději s lékařem nebo lékárníkem.

  • Vitamin E

    ...
    Autor: iStock.com

    Vitamin E je důležitý antioxidant, který pomáhá zpomalovat stárnutí. Má vliv na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost, posiluje imunitu, pomáhá odbourávat škodlivé látky z jater, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, účastní se obnovy a růstu svalů a dalších tkání. Významně podporuje činnost nervového systému. Pomáhá s uvolněním a proti stresu, a tím také napomáhá lepšímu spánku.

    Vitamin E se nachází v lískových a burských oříšcích, mandlích, slunečnicových semínkách, sóji, másle, mléce, v oleji z pšeničných klíčků, v mase savců.

  • Vitamin B

    ...
    Autor: istock.com

    Některé vitaminy – konkrétně B3, B5, B6, B9 a B12  pomáhají regulovat zásobu tryptofanu v těle, a to zase pomáhá tělu produkovat melatonin. A melatonin je hormon, který pomáhá regulovat spánek a podporuje usínání. Vitaminy B jsou obvykle obsaženy ve většině multivitaminů nebo si můžete zakoupit i oblíbený B-komplex.

    Vitaminy skupiny B najdete přirozeně v rybách, drůbeži, ve vejcích a mléčných výrobcích. Dále jsou obsaženy v některé zelenině, obilovinách a luštěninách.

  • Vápník a hořčík

    ...
    Autor: istock.com

    Tyto dva minerály hrají významnou roli při uvolňování svalů a relaxaci. Proto se doporučuje brát je před spaním a současně. Podle některých studií je nedostatek těchto dvou minerálů spojován s přerušovaným a nekvalitním spánkem.

    Pokud nechcete brát doplňky stravy, zaměřte se na stravu bohatou na zelené potraviny, ořechy a semínka.

  • Železo

    hovězí steak
    Autor: iStock

    Nedostatek železa se často projevuje únavou a nekvalitním spánkem. Zároveň může navozovat pocity úzkosti, a to také ke kvalitnímu spánku nepřispívá.

    Železo z živočišných zdrojů dokáže lidské tělo využít lépe než z rostlinných. A kde železo najdete? Jsou to vaječný žloutek, játra, hovězí maso, zvěřina, z vegetariánských surovin můžete využít čočku, hrách, fazole, pažitku, petržel, špenát, pšeničné klíčky, šťávu ze švestek, sušené meruňky, datle, fíky či též cíleně můžete zakoupit minerálky s vysokým obsahem železa (železité). Vstřebávání železa napomáhají vitamin C a měď. Vápník naopak vstřebávání zpomaluje.

    Další důležité vitaminy a minerály najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...