Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ženy a alkohol: Trpí psychika, játra i vztahy. Kdy už je pití problém a kolik můžeme vypít?

11. září 2019 | 06:00

Matky na rodičovské dovolené, tchyně, kterým snachy nepůjčují vnoučata, velmi vytížené podnikatelky, manažerky nebo lékařky i zaměstnankyně, které pravidelně působí v mužských (nestřízlivých) kolektivech. Tlak okolí, snaha vyrovnat se mužům, nezvládání osobních problémů i povinností. To jsou nejčastější důvody, proč ženy v Česku pijí alkohol.

Ženské tělo odbourává alkohol podstatně hůř než mužské. Zdravotní problémy psychické i fyzické přicházejí u žen podstatně dřív než u mužů, ať už jsou to nemoci jater, nebo vysoký tlak. Vedoucí Centra veřejného zdraví, majitelka sanatoria, autorka blogu Zápisník alkoholičky, psychiatr i pořadatel Suchého února se shodli, že alkoholismem mohou být v dnešní hektické době ohroženy prakticky všechny ženy, které se dostanou do stresové situace a okolí i společnost na ně kladou mimořádné nároky z hlediska sladění různých životních rolí, ať už v domácnosti, nebo v zaměstnání. Kdy už je pití problém, proč je alkohol pro ženy nebezpečnější než pro muže a kolik toho Češky vypijí?

Ženské versus mužské pití

Muži pijí převážně ve společnosti, ženy potají doma. „Závislost u žen se rozvíjí rychleji vzhledem k pocitovému a emočnímu ladění, na rozdíl od mužů, kde převažuje racionální stránka. Ženy dosahují vysokých hladin alkoholu v těle dříve než muži, protože v organismu mají méně vody a také jim jinak funguje žaludeční sliznice,“ popsala Blesku pro ženy adiktoložka Monika Plocová, majitelka soukromého sanatoria v pražském Braníku.
Žádné bezrizikové užívání alkoholu neexistuje. Nízkorizikové užívání alkoholu je charakterizováno jako užívání alkoholu, které obecně nezpůsobuje problémy ani uživateli, ani společnosti. I podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se v žádném případě nejedná o bezpečnou dávku, neboť konzumace alkoholu v jakémkoliv množství vždy představuje určité riziko,“ vyvrací společenské mýty Miroslav Barták z Centra veřejného zdraví se zaměřením na alkohol Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Alkohol ovšem nezpůsobuje pouze zdravotní rizika. „Z provedených šetření a výzkumů vyplývá, že nezanedbatelné procento mladých žen zažilo pod vlivem alkoholu sexuální zkušenost, které druhý den litovaly, nebo také nechráněný pohlavní styk,“ připomněl Miroslav Barták. Ženy pod vlivem alkoholu jsou také snadnějším terčem sexuálního násilí.

Fenomén: Ženy se chtějí vyrovnat mužům

Podle psychiatra, specializujícího se na závislosti, Karla Nešpora je nebezpečná kombinace stresu a prostředí, kde se pije. Více ohroženy ženy bývají v nestřízlivých mužských kolektivech. „Velmi nebezpeční jsou také pijící manželé nebo partneři. Jestliže se jim žena v pití přizpůsobí, vytvoří se u ní závislost rychleji než u muže. Ten ji pak často opustí jako ‚alkoholičku‘,“ upozornil Nešpor.

V dnešní společnosti se ženy snaží ve všem dotahovat muže. „Bohužel i s pitím a je to fenomén dnešní doby. Z mého pohledu je to ale naprosto zbytečné. Obě pohlaví mají svou přirozenou roli v životě i společnosti. Snažíme se o nepřirozenost ženské role a alkoholismus je jen jedním z důsledků,“ popisuje adiktoložka.

Riziková deci vína i malé pivo

Alkohol je pro ženy nebezpečnější než pro muže a rychleji u nich dochází k poškození jater i závislosti. „Už dávka alkoholu jedna deci vína nebo malé pivo zvyšuje u žen riziko rakoviny prsu o 7–10 % a roste úměrně dávce. Abstinovat od alkoholu by měly i ženy, které nevylučují otěhotnění, i ty, které jsou těhotné nebo kojí. Plod je alkoholem nejzranitelnější na počátku vývoje, kdy o těhotenství žena ještě neví. Navíc alkohol narušuje rodinné vazby, a to ženy snášejí těžce,“ vysvětluje psychiatr.

Alkohol je prokázaný karcinogen. Jeho užívání představuje riziko z hlediska nádorových onemocnění. Dalšími zdravotními problémy mohou být vysoký tlak, srdeční a jaterní onemocnění,“ popsal Miroslav Barták.

Závislou na alkoholu se podle Moniky Plocové může stát jakákoliv žena. „V životě prožíváme různé problémy a bolesti. Mnohdy nevíme, jak je řešit, a alkohol se svým účinkem se nabízí jako rychlý utěšitel. Způsobuje úlevu a dočasný únik z reality, tedy třeba od zmíněné bolesti. Je to řešení rychlé a bezbolestné. Ale ty důsledky,“ upozorňuje adiktoložka a dodává, že náchylnější jsou ženy, které mají závislost v rodině. „Dnes je hektická doba plná stresu, tudíž závislost není vzácností u podnikatelek, manažerek a lékařek.“

Statistiky: Kolik vypijí Češi a kolik Češky

Podle Světové zdravotnické organizace a jejích posledních dostupných statistik z roku 2016 vypije průměrná žena nad 15 let věku, která pije, asi 9,3 litru čistého alkoholu ročně. Muži jsou na tom podstatně hůře, 26,9 litru.

Před 7 lety vznikla kampaň na podporu mužského zdraví – Suchej únor, která podporuje účastníky v tom, aby si dali na měsíc od alkoholu pauzu a podívali se na svůj vztah k němu z odstupu měsíční abstinence. Letos se akce naplno otevřela také ženám.

Stále více žen se připojuje k Suchému únoru

Ženy se k akci spontánně připojovaly už v předchozích letech. Ale letos byla kampaň poprvé ‚unisex‘. Co se skladby účastníků týká, je žen pořád méně než polovina, ale jejich počet roste a je dobře, že se o pití u nich stále více mluví,“ řekl Josef Petr, ředitel organizace Liga otevřených mužů (LOM), která Suchej únor pořádá.

Právě během Suchého února odhalila svou identitu autorka blogu Zápisník alkoholičky Michaela Duffková. „Množily se dotazy, kdo za celým blogem stojí, a objevovala se i napadení, že se jedná pouze o marketingovou kampaň. Chtěla jsem jak svým sledujícím, kterých už v té době bylo přes deset tisíc, tak všem, kdo blog zpochybňovali, ukázat, že je reálný, že já jsem reálná, a tím i zvýšit dopad na lidi,“ vysvětlila Blesku pro ženy autorka, která nyní intenzivně pracuje na otevření Centra Alkos.

To kromě stacionární léčby, ambulantních a doléčovacích programů bude fungovat jako centrum komunitní, které bude nabízet aktivity a program i pro lidi, které spadají do rizikových skupin, jako jsou maminky na mateřské nebo senioři, ale otevřeno bude samozřejmě komukoliv.

Zápisník alkoholičky: Myslela jsem, že umřu

Michaela Duffková radí, aby všichni, kteří mají pocit, že alkohol ovládá jejich životy, neotáleli s návštěvou odborníka – psychologa, psychoterapeuta, psychiatra nebo ideálně adiktologa.

Já sama jsem s vyhledáním pomoci dost dlouho otálela, i když jsem věděla, že mám problém. Ráno jsem řekla, že už si láhev nekoupím, večer jsem ji držela v ruce, pořád jsem si nalhávala, že to zvládnu sama, že mě nemůže přeci alkohol ovládat tak moc, že bych si s tím neporadila. Do závislosti jsem se propadala čím dál více a pomoc vyhledala, až když bylo opravdu zle,“ vzpomíná autorka Zápisníku alkoholičky.

To už jsem měla pocit, že umřu, ať budu pít dál, nebo vystřízlivím… Naštěstí jsem pořád měla podporu rodiny, i když na mě nic moc nezabíralo do doby, než jsem se sama rozhodla jít léčit. Když k tomu došlo, rodina opravdu sehrála klíčovou roli, kdyby mě manžel na detox neodvezl, asi bych tam ani neodjela, jak jsem byla opilá,“ uzavřela Michaela Duffková.

Dalším vážným nebezpečím, o kterém se příliš nemluví, je kombinace léčiv a alkoholu. Mixování alkoholu a prášků je problémem, s nímž se potýká v běžném životě i mnoho z nás. Více o tom se dočtete v aktuálním vydání magazínu Blesk pro ženy, který seženete v novinových stáncích nebo si ho můžete koupit v elektronické či tištěné podobě v našem iKiosku ZDE.

Titulka BPŽ_37
Autor: archiv

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...