Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Trhat zuby moudrosti, nebo ne? Důvody, proč jsou s osmičkami problémy

Trhat zuby moudrosti, nebo ne? Důvody, proč jsou s osmičkami problémy
12. září 2019 | 06:00

Osmičky dokážou pěkně potrápit. Často bolí tak moc, že je potřeba je nechat vytrhnout. Neplatí to ale pokaždé! Proč jsou zuby moudrosti tak problematické a co dělat, aby vás trápily co nejméně?

Zatímco většina stálého chrupu nám doroste už v dětství, zuby moudrosti až kolem 20. roku života, někdy dokonce později a někomu se dokonce neprořežou nikdy. Před nástupem moderní stomatologie byly mnohdy osmičky pro lidi velkou záchranou, protože se začaly klubat v době, kdy často kvůli špatné hygieně byl druhý chrup již poškozen. V dnešní době jsou ale častým zdrojem potíží. Jaké to jsou nejčastěji?

Nevejdou se do pusy

Třetí zuby, jak se někdy osmičkám také říká, přišly našim předkům vhod v době, kdy ostatní chrup již byl poškozen. Kromě toho se ale našim předkům také do úst lépe vešly do zubního oblouku. Měli totiž mohutnější stavbu čelisti. S vývojem lidstva ale došlo ke změně velikosti lebky a nyní nám zuby spíše překáží, a jsou tak spíš zdrojem trápení než užitku. „Způsobují bolest při klubání, často se kvůli špatné poloze kazí. Jejich vytrhávání je navíc kvůli atypickému tvaru i zahnutým kořenům noční můra mnoha lidí,“ vysvětluje MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská v Praze.

Více se kazí

Kvůli své „osmičkové“ poloze jsou zuby moudrosti velmi těžko dosažitelné při čištění kartáčkem a často na nich zůstanou zbytky jídla, a zuby se tak rychleji kazí. Často se také neprořežou úplně a dáseň okolo zubu pak brání pečlivému vyčištění. Mohou tak způsobovat i častější záněty a zápach z úst.

Při čištění proto mějte nejlépe kartáček s menší hlavou, se kterou se dostanete i na špatně dostupná místa v ústech. Nechte si poradit na zubní hygieně, jak na to, ale nebuďte při čištění příliš urputní, ať si nepoškodíte sklovinu.

Další důvody, proč vás zlobí osmičky, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Alžběta Javorková
Video se připravuje ...