Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Berete více léků současně? Tisíce lidí chybují v užívání léčiv a vážně ohrožují své zdraví

9. září 2019 | 06:00

Pro mnohé z nás je to nutnost. Užíváme pravidelně léky, které řeší náš zdravotní problém a které nám předepíše náš lékař. Ve chvíli, kdy nastoupí nějaké aktuální potíže, sezonní nemoci nebo akutní bolesti, sáhneme zase po lécích, které si můžeme běžně koupit bez předpisu v lékárně. A právě tady byste neměla zapomínat na konzultaci s lékárníkem, abyste předešla škodlivým interakcím jednotlivých léčiv.

Vzájemné působení léků totiž dostane do nemocnice až 40 000 lidí ročně. Přitom by stačilo lépe číst příbalové letáky a také komunikovat s lékaři a lékárníky.

U kterých léků vám hrozí největší nebezpečí a jak mu můžete předejít?

Léková interakce znamená vzájemné ovlivnění účinků léků. Znamená to, že jeden lék může měnit účinky druhého – účinek může zvýšit, snížit, změnit nebo úplně zrušit. K zabránění interakcí někdy stačí snížit dávku nebo upravit časový interval mezi podáním jednotlivých léků. Interakce však nevznikají jen mezi léky samotnými. K interakci může dojít i kombinací léku a doplňku stravy nebo potraviny či nápoje.

„Bylo popsáno více než 20 000 interakcí, z nichž několik tisíc je kontraindikovaných, to znamená, že je naprosto vyloučeno tyto léky společně užívat. Studie ukazují, že až 6,5 % všech hospitalizací v nemocnicích v naší republice, to by znamenalo asi 40 000 hospitalizací ročně, je způsobeno poškozením lidského organismu léky,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí lékárny BENU v Mladé Boleslavi.

Vzájemné reakce léků a potravin

Podle doktorky Lánové existuje jen velmi málo léků, u kterých nejsou popsány interakce. Mezi léky, které jsou často užívány a vykazují velké množství interakcí, patří antidepresiva, antiarytmika (léky k terapii poruch srdečního rytmu), statiny (léky snižující hladinu cholesterolu v krvi), nesteroidní antiflogistika (léky tlumící zánět a bolest), antihypertenziva (léky snižující krevní tlak), warfarin (lék na ředění krve). Ale též běžně užívané léky na pálení žáhy, tzv. antacida, nebo živočišné uhlí nejsou zcela bez rizika. Tyto léky mohou snížit účinek jiných léků, a tak je důležité dodržet vždy několikahodinový odstup od podání jiných léků včetně hormonální antikoncepce.
„Poměrně časté interakce způsobuje třezalka – např. s antidepresivy nebo s hormonální antikoncepcí. Také grepy a grepová šťáva bývají příčinou mnoha interakcí. Zjednodušeně – látka obsažená v grepech může blokovat enzymy, které jsou zodpovědné za přeměnu léků v neúčinné látky. Pokud nefungují, může dojít ke zvýšení účinku daného léku, jeho delšímu působení v těle, ale také k jeho nežádoucím účinkům, předávkování. Pokud lék vykazuje tuto interakci, pak je informace o nevhodnosti grepů uvedena v příbalovém letáku. V tomto případě bychom měli pamatovat nejen na grepy, ale i na pomelo a karambolu a tohoto ovoce se vyvarovat,“ upozorňuje doktorka Lánová.

Jak se vyhnout interakcím? Řešením mohou být počítače

Jistě není v lidských silách si všechny interakce zapamatovat. Počítačový program používaný pro e-recepty a povinný pro všechny lékaře od 1. ledna 2018 neumožňuje zachytit interakce s léky, které pacientovi předepíše jiný lékař nebo které si pacient koupí sám. Proto by měl pacient všem svým lékařům sdělit, které léky a doplňky stravy užívá.

Šanci zachytit nebezpečí interakce výrazně zvýšíte, pokud si budete léky vyzvedávat v lékárně, kde vás znají, a budete všechny své léky konzultovat s odborníkem. Doktorka Lánová k tomu dodává: „Ani v moci lékárníka však není, aby všechny interakce znal a pamatoval si je. Proto existují lékárenské počítačové programy, které umí hlídat lékové interakce, ale většinou pouze při současném výdeji léků.

Dalším vážným nebezpečím, o kterém se příliš nemluví, je kombinace léků a alkoholu. Tento doslova smrtelný koktejl si namíchalo i mnoho celebrit a mixování alkoholu a prášků je problémem, s nímž se potýká v běžném životě i mnoho z nás. Více o tom se dočtete v aktuálním vydání magazínu Blesk pro ženy, který seženete v novinových stáncích nebo si ho můžete koupit v elektronické či tištěné podobě v našem iKiosku ZDE.

Titulka Blesk pro ženy
Autor: red

Autor: red
Video se připravuje ...