Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Trpíte na opary? Víme, proč vznikají a jak se jim bránit

  • ...
    2. září 2019 | 06:00

    Trápí vás nepříjemné opary? Nakazili jste se virem Herpes simplex. Když vás jednou napadne, už se ho nezbavíte. Dobrá zpráva je, že existují léky, které léčbu urychlí a zabrání komplikacím. 

    Nákaza virem Herpes simplex patří mezi nejrozšířenější infekce na světě. S virem se formou primoinfekce setká většina lidí. "Od chvíle první nákazy pak vir zůstává v nervových zakončeních v našem těle a kdykoli se může znovu aktivovat,“ říká imunolog Slavomír Pelc. Jednoduše vycestuje podél nervu na povrch kůže a vytvoří známý vřed, kterému říkáme opar. 

  • Co opary jsou a jak vznikají?

    ...
    Autor: istock.com

    Opar je nevzhledný kožní puchýř vyvolaný virem Herpes simplex 1 – HSV1. Existuje i virus Herpes simplex 2 – HSV 2, ten ale vyvolává opary nejčastěji v oblasti genitálií nebo konečníku. V určitých případech ale může i vir HSV 1 vyvolat opar na genitáliích a naopak. Viru lékaři často říkají parazit periferního nervového systému. Většina lidí se s ním setká už v prvních letech života – tato prvotní infekce často probíhá bez příznaků, ale může se projevit například zánětem hltanu nebo výsevem aft nebo výskytem malého, většinou celkem nenápadného vřídku na sliznici úst. 

  • Poznám, že se opar na kůži objeví?

    ...
    Autor: istock.com

    Příznaky, které předcházejí výsevu herpetických vředů, jsou poměrně typické – na postiženém místě pacient cítí někdy až dva dny před jejich objevením svědění, pálení, pnutí až bolest. Místo také zarudne, kůže jakoby oteče a vytvoří se na ní jeden nebo více bolavých puchýřů. Jsou naplněné tekutinou a v té době jsou nejvíce nakažlivé. Dost často pacient před výsevem cítí příznaky podobné nástupu virózy, včetně zvýšené teploty nebo zažívacích obtíží. 

    Obvykle opar vyléčíte za sedm dní, hojení puchýřů trvá až dva týdny. 
    Když si do nich nezanesete bakteriální nákazu, hojí se bez jizev. V případě, že se vysejí například na tváři, začervenalá kůže po nich zůstává až měsíc. Už zcela ploché skvrnky lze ale snadno zamaskovat korektorem. 

  • Pomůže, když si opar propíchnu?

    ústa
    Autor: iStock

    Nepomůže, naopak to může léčbu zkomplikovat, protože se do rány může dostat bakteriální infekce. Okolí oparu pak otéká, silně bolí, postižený člověk mívá i zvýšenou teplotu, nebo dokonce horečku. 

  • Jaká léčba je účinná?

    ...
    Autor: istock.com

    Protože vir z těla zatím definitivně dostat neumíme a neexistuje ani očkování, které by zabránilo primární nákaze, můžeme léčit jen symptomy. Znamená to už při prvních příznacích ošetřit postiženou oblast nejčastěji léčivými krémy nebo gely. Jde o Zovirax, Zovirax Duo, Erazaban. V některých případech se nasazují léky užívané perorálně jako například Herpesin. Polykací léky obsahují většinou aciklovir, famciklovir a valaciklovir. Mastičky a gely jsou vesměs volně k dostání, antivirové léky předepisuje lékař. 

     

  • Jak se opar přenáší?

    ...
    Autor: istock.com

    Slinami, vzduchem kapénkovou formou, dotekem postižené kůže. Tedy například společně užívanými zubními kartáčky, příbory, společnými ručníky, pitím ze společné skleničky, polibky, u žen i používáním stejné dekorativní kosmetiky – rtěnek, make-upu. Nepříjemné je, že virus je poměrně hodně vitální, takže například na kovovém povrchu – klice od dveří – může přežít až několik hodin. 

    To, jak při oparech pomáhá přírodní léčba, a další informace o této infekci najdete v zářijovém čísle Blesk zdraví, které najdete na stáncích. Nebo si jej můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

    5892900:gallery:true:true

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...