Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jaké nemoci kůže nás trápí nejčastěji? Víme, jak je léčit!

...
21. února 2019 | 06:00

Stejně jako ostatní orgány našeho těla napadají různé nemoci, ohrožena je i kůže, a to jak banálními potížemi, tak i smrtelnými onemocněními. Víte, které nemoci ji trápí nejčastěji?

Kůže je největší lidský orgán. "Slouží jako ochranná bariéra mezi vnějším a vnitřním prostředím, reguluje teplotu, chrání nás před ultrafialovým zářením, je senzorickým orgánem se smyslovými receptory, vylučuje pot a maz," říká dermatoložka Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl. Víte, které nemoci trápí kůži nejčastěji?

Bradavice

S tímto kožním onemocněním se potýká mnoho lidí, a to většinou opakovaně. Bradavice se nejčastěji vyskytují u dětí a mladších osob a jsou virového původu. "Rozlišujeme ploché a vulgární bradavice, ty jsou nejčastějším virovým onemocněním kůže. Většinou se objevují na rukou a ploskách nohou, ale mohou se objevit kdekoliv na těle," vysvětluje lékařka Gréta Wohlová. 

Léčba bradavic bývá obtížná a zdlouhavá, většinou se musí opakovat nebo i kombinovat. "Mezi lokální způsoby léčby patří aplikace roztoků (Verrumal), zmrazování tekutým dusíkem, elektrokauter, laser a chirurgické metody," dodává dermatoložka. 

Kopřivka

S kopřivkou se asi setkal alespoň jednou v životě každý. "Tato nemoc je charakterizována výsevem zpravidla silně svědivých kopřivkových pupenů na kůži a může být doprovázena otoky. Pupeny vznikají rychle a náhle, většinou do 1 až 24 hodin vymizí, zatímco se mohou tvořit nové," uvádí doktorka Wohlová.

Akutní kopřivka trvá několik dní až týdnů, chronická více než šest týdnů a může trvat i několik let. Spouštěčů je celá řada: léky, potraviny, infekce, ultrafialové záření a další. "Léčba je zaměřena na zmírnění příznaků a eliminaci spouštěcích faktorů. Základním lékem jsou antihistaminika," popisuje lékařka.

Jaké další nemoci naši kůži nejčastěji postihují, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Petra Barochová
Video se připravuje ...