Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Máte akné na zádech? Zjistěte, proč vzniká a jak s ním skoncovat!

  • ...
    14. února 2019 | 06:00

    Se strašákem jménem akné se v pubertě potkala každá z nás a bohužel některé trápí také v dospělosti. Pupínky na tváři můžeme pomocí korektoru lehce zakrýt, ale co s těmi, které se tvoří na zádech a občas dokážou opravdu hodně potrápit?

    Pokud patříte mezi ty šťastlivce, které akné nikdy netrápilo, pak si můžete opravdu gratulovat. Akné na zádech může být způsobeno geneticky, hormonálními změnami, ale příčinou mohou být také běžné návyky, které můžete lehce změnit. Které to jsou?

  • Jste k němu náchylná

    Autor: istock.com

    Tato vlastnost se bohužel nedá jen tak změnit. Příčinou akné může být dědičnost. Pokud tedy víte, že vaše rodiče trápil stejný problém, nejspíš se mu nevyhnete. Akné můžete ale zmírnit speciálními přípravky na aknózní pleť. Doporučujeme ale v prvé řadě navštívit dermatologa, který vám poradí a doporučí vám správné produkty.

  • Používáte produkty, které ucpávají póry

    ...
    Autor: istock.com

    Jednou z příčin vzniku akné mohou být špatně zvolené kosmetické produkty. Ať už se jedná o tělové mléko nebo opalovací krém, měla byste vždy volit takové produkty, které jsou lehké a příliš pokožku nemastí a jsou určeny pro problematickou pleť. Velkou paseku můžou napáchat také vlasový šampon a kondicionér. Vlasy byste si proto měla umývat v předklonu – tím zabráníte kontaktu se zády.

  • Špatný materiál oblečení

    ...
    Autor: istock.com

    Každý materiál nemusí vaší pokožce vyhovovat, a pokud ji dráždí až moc, může vznikat akné. Volte raději kvalitní bavlněné kousky, pod kterými bude pokožka dýchat, a vyhýbejte se umělým materiálům. Pozor si dejte také na sportovní oblečení, to po sportovní aktivitě ihned sundejte, dejte si sprchu a převlečte se do něčeho jiného. Propocené oblečení pokožce nesvědčí a může ji podráždit, což vede k dalšímu zanícení.

  • Nemyjete si pořádně záda

    Autor: istock.com

    Nechceme vás nařknout, že snad nevíte, jak se pořádně umýt. K zádům se ale člověk dostane zkrátka špatně, a tak je většina lidí pouze omyje sprchou a má pocit, že to takhle stačí. Opak je ale pravdou! Pokud navíc akné trpíte, měla byste zádům věnovat zvláštní pozornost. Používejte proto produkty určené pro citlivou pokožku a zapomínat byste neměla ani na peeling.

  • Jíte špatně

    Autor: iStock

    Také jídlo mívá velký vliv na to, v jakém stavu je naše pleť. Pokud tedy neustále hřešíte, nemůžete se divit, že nevypadá zdravě a objevují se na ní různé nedokonalosti. Jednou za čas si samozřejmě dopřejte nějakou dobrotu, na kterou máte opravdu chuť, ale nezapomeňte svůj jídelníček doplnit také ovocem a zeleninou. 

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.