Potraviny, které zlepšují trávení a ochrání vás před rakovinou. Které to jsou?
Vláknina je pro zdraví člověka nepostradatelná. Pomůže vám ve chvíli, kdy se snažíte zhubnout, ale hlavně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny a také cukrovky. Víte, co jíst, abyste se před těmito problémy ochránili?
Denní příjem vlákniny dospělého člověka by měl být asi 30 gramů. Průměrný příjem v Česku je však podle odborníků poloviční. Přitom je tato základní složka stravy, která je obsažena v rostlinných potravinách, velmi důležitá pro správné fungování organismu. Které potraviny by vám neměly doma chybět?
Ovesné vločky
...Autor: istock.comOvesné vločky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a posilovat imunitní systém. Navíc mají vysoké množství bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6 a E, ale také minerální látky železo a vápník. Pokud sníte 100 gramů ovesných vloček, získá vaše tělo zhruba 15 gramů vlákniny.
Červené fazole
...Autor: istock.comFazole obsahují velké množství vlákniny, ale také prospěšné bílkoviny a železo. Sto gramů červených fazolí vašemu tělu dodá přibližně 15 gramů vlákniny. Vedle červených můžete vyzkoušet i fazole bílé a černé. Všechny jsou totiž zdraví prospěšné.
Celozrnné pečivo
pečivoAutor: iStockZapomeňte na křupavé rohlíky a bagety. Pečivo byste měli jíst celozrnné. Na rozdíl od bílé mouky jsou totiž v té celozrnné zachovány potřebné živiny. Pečivo z ní upečené je tak bohaté na vitaminy, minerální látky, esenciální mastné kyseliny a také potřebnou vlákninu. Ve sto gramech celozrnného pečiva se skrývá zhruba 10 gramů vlákniny.
Čočka
...Autor: istock.comČočka obsahuje vedle potřebné vlákniny i velké množství bílkovin a sacharidů, vitaminů skupiny B, železa a dalších minerálních látek a jen velmi malé procento tuků. Když sníte 100 gramů této oblíbené luštěniny, získá vaše tělo téměř 8 gramů vlákniny.
Další informace a potraviny najdete na webu Mojezdravi.cz