Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Petra Špindlerová: Jóga jí nahrazovala antidepresiva, teď ji cvičí s dětmi

29. října 2016 | 06:00

Petra Špindlerová (44) je herečka, kterou znáte ze seriálů Ordinace v růžové zahradě, Mordparta a teď nejnověji ze seriálu HBO Pustina. Petra ale také učí jógu a sama ji cvičí každý den. Není proto divu, že se stala patronkou Jógové bible, ve které jsou kompletní jógové ásany.

Proč jste začala cvičit jógu?
Jako každá žena, která před lety chtěla jinou alternativu k aerobikům. Začala jsem s ní skrz své tělo a na začátku jsem vůbec nedoceňovala všechny ostatní benefity. Potom zjistíte, že vás to v různých krizových životních okamžicích posouvá, a v ten okamžik objevujete všechna další kouzla, která vám jóga dává. Když jsem prožívala ty nejtěžší okamžiky, začínala jsem každý den pozdravem slunce, a pokud jsem vynechala, nestál celý den za nic. Přinášelo mi to klid v hlavě a nahrazovalo to antidepresiva. Člověk potom vyzařuje takový zvláštní klid, který se potom odráží i v chování ostatních lidí k vám.

Petra Špindlerová
Autor: facebook/archiv

Jak často cvičíte?
Snažím se denně. Je to také tím, že skoro denně cvičím lekce pro dospělé, děti nebo teenky, do věku teenagerů jsem se úplně zamilovala. Jsou to nádherná děvčata a hrozně mě baví s nimi objevovat ženskost těla ve všech fázích, kterými procházíme. Když nemám lekci, snažím se cvičit doma. Cvičení má různou délku podle toho, kdo je doma, jak moc mě potřebují děti nebo jestli se ke mně chtějí přidat.

Takže s vámi cvičí i děti?
Jasně, občas mi nadávají, že je to těžké, občas jsou lenošné a občas je to nebaví. Co je ale zajímavé, je, že si často jen tak sednou a říkají, že meditují. Je to zázrak, protože zavřou oči a chvíli jen mlčí.

Jste také vegetariánka. Mají tyto dvě věci něco společného?
Úplný prapůvod je v tom, že maso nepotřebuji od malička, vždycky jsem byla schopná sníst jen babiččiny domácí řízky nebo buřtíky. Moje babička si všechno pěstovala na zahradě, takže já jsem vyrostla na fazolkách na smetaně, kapustových karbanátcích a ostatních bezmasých dobrotách, a jakmile jsem si začala o svém jídle rozhodovat sama, tak jsem ho ze svého jídelníčku postupně vyřazovala, protože mi nijak zvlášť nechutnalo. Až časem se dostavil ten další aspekt o smrti zvířat a cvičení jógy je skvělé v tom, že vám to v hlavě skvěle nastaví, jestli je to či ono pro váš život nezbytné. Zasahuje to i do dalších odvětví, nejen jídla. Zkrátka začnete myslet i na ostatní živé bytosti na planetě.

Jak to máte s vařením doma? Přítel ani děti neprotestují?
S námi bydlí ještě i babička s dědečkem, můj otec, děda, výborně vaří. Když já nejsem doma, tak vaří on, a jelikož je v důchodu, tak je ten láskyplný dědeček, který uvaří vše, na co mají děti chuť. Já už jsem tak nedržela vařečku v ruce strašně dlouho. Nejlepší je, že vaří i jenom speciálně pro mě, bezmasá jídla. Nemám na vaření moc čas, ale dělám to moc ráda. Ještě raději peču, dětem do školy muffiny a sušenky.

Jaké to je bydlet s rodiči?
Je to o velké trpělivosti.

Jaká je vaše nejoblíbenější společná rodinná aktivita?
Moc rádi v létě jezdíme na kole, v podstatě s dětmi trávím celé léto, nemám tendenci je někam posílat, pokud to není k babičce na chalupu. Nejlepší je, když přijde můj přítel Kajetán a hrajeme hry. Teď máme novou hru, je to pexeso vědců. Na jedné straně je vynálezce a na druhé vynález, český. Já jsem najednou objevila, v čem jsou Češi úžasní.

V minulosti jste si zkusila žít na samotě u lesa s bývalým manželem, to by šlo s jógou a meditováním dohromady, vás to ale zase zaválo zpět do města. Jak to?
Možná to nebyl správný čas nebo to nebylo s tím správným člověkem, já nevím. Je to celkem náročné, odstěhovat se mimo civilizaci. Začínáte ráno od třísek tím, že si musíte zatopit. Všechno hezké, když tam chybí ostatní věci, je zkrátka trochu náročnější. Cvičilo se mi tam hezky, ale stejně tak hezky se mi cvičí v Praze mezi mými švitořícími dětmi, když jsem obklopena láskyplnou atmosférou.

Myslíte si, že byste se někdy zase na samotu vrátila?
Na nějakou jinou a s někým jiným možná, ale moje děti teď potřebují chodit do školy a mají spoustu aktivit, o které bych je nerada připravila. Můj syn animuje filmy a tráví hodně času v muzeu Karla Zemana, které zbožňuje, a hraje na piáno a dcera tančí. Nechci být ani matkou taxikářkou, která je bude rozvážet, myslím, že čas se dá strávit i lépe. Možná až budou větší a budou mít potřebu nebo až budu stará bába. Přestože nerada plánuji, mám takový plán, že bych chtěla na stáří maringotku u lesa, kde bych si pěstovala bylinky a cvičila. Nepotřebuji nutně dům a tyhle věci, jóga mě vlastně naučila i to, že nemám potřebu vlastnit tolik věcí. Zjistíte, že toho ke štěstí mnoho nepotřebujete.

 

Video se připravuje ...