Přivítejte jaro detoxem podle Číňanů
Máte pocit únavy, špatně spíte, trápí vás zažívací potíže nebo vám začaly vypadávat vlasy? To napovídá, že váš organismus potřebuje jarní očistu. Vyzkoušejte očistu podle Číňanů! V čem spočívá její kouzlo?
Zbavit tělo nánosů zimy, negativních důsledků těžké, nadbytečně kalorické stravy, rozpohybovat svaly, posílit imunitu, nastartovat metabolismus, osvěžit mysl. To jsou jen některé z cílů, které můžeme teď na jaře zvládnout detoxikací podle rad tradiční čínské medicíny. "Když jarní energii, průraznou novou sílu, využijeme ve svůj prospěch, máme i s detoxikací organismu poloviční práci,“ vysvětluje odbornice na TČM Iva Měsíčková.
Ve správný čas
...Autor: Shutterstock.comPodle starých Číňanů není vůbec náhoda, že se některé specifické zdravotní problémy vyskytují v určitých obdobích. "Na jaře jsou to nejčastěji alergie, únava nebo oslabení imunity. Tyto potíže jsou signálem nesouladu a nepřipravenosti našeho těla na okolní změny. Předejít tomu můžeme právě detoxem. Po zimě je tělo zatížené nedostatkem přirozeného pohybu, chladem, těžkou zimní stravou. Potřebuje probudit a připravit se k nové aktivitě, podobně jako probouzející se příroda,“ říká Měsíčková. Na jaře je podle TČM třeba podpořit hlavně žlučník a játra. Oba tyto orgány jsou z hlediska očisty organismu naprosto klíčové.
Detox jater jídlem
...Autor: istock.comPodle TČM je skvělým způsobem jarního posílení jater především správná strava. Játrům prospívá kyselá chuť – v praxi tedy například limetka, v přiměřeném množství také ostřejší potraviny jako ředkvička, česnek nebo zázvor, ze zeleniny pak kořenové druhy, brokolice, pórek, jarní cibulka, fenykl, čekanka, bambusové výhonky, klíčky, v menším množství také listová a kvašená zelenina.
"Doba očisty je přímo úměrná délce zatížení nevhodnou stravou – kdo si celý rok dopřával a nehleděl na správnou životosprávu, měl by nasadit detoxikaci dlouhou až čtyři týdny. V ideálním případě bychom měli u umírněné životosprávy zůstat a nevracet se ke starým zvykům. Jinak doporučuji vydržet detoxikační program alespoň jeden týden,“ doplňuje odbornice.
Detox podle hodin
Ráno, 7 až 8 h.:
...Autor: istock.com- Navečer si dáme odstát velkou sklenici vody a ráno do ní přidáme šťávu z půlky limetky. Je to vhodnější než citron – pomalu ji vypijeme jako první nápoj dne.
- Uvaříme si domácí teplou kaši. Hodí se rýže, vločky, jáhly, quinoa, pohanka – bez mléka, které lze nahradit kokosovým mlékem. Kaši vařenou ve vodě dochutíme čerstvě krátce povařeným ovocem bez cukru nebo orestovanou zeleninou podle chuti. Můžeme si udělat i vajíčko, omeletu nebo pohankovou palačinku. Pokud nám zbyde kaše, tak si ji dáme stranou do skleničky a máme připravenou zdravou svačinku.
- Po snídani nebo k svačině si můžeme udělat menší množství fresh džusu a sníme i pár ořechů – vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, ale ne arašídy.
V poledne, 12 až 13 h.:
...Autor: istock.comK obědu si dáme lehkou polévku – miso nebo vývar. K hlavnímu jídlu volíme jednodušší jídlo – rýži, zeleninu, pohanku, quinou, jáhly, polentu. Kdo dobře tráví maso, tak si dá (bio)maso nebo rybu a zeleninu. Máme k dispozici také sójové tofu nebo chuťově výrazný tempeh. K hlavnímu jídlu je skvělé přidat malý zeleninový salátek. Vyhýbejme se smaženému a přesolenému jídlu v restauracích, vyplatí se připravit si jídlo doma a vzít si ho s sebou do práce nebo si najít vegetariánskou restauraci v okolí.
Večer, 18 až 19 h.:
...Autor: istock.comIdeální je čerstvě připravená polévka – zeleninová, pórková, mrkvová se zázvorem, dýňová, miso. Zimomřivým výborně poslouží domácí kuřecí nebo hovězí vývar.
Dále si můžeme uvařit zapečenou zeleninu, omeletu, palačinky z pohankové mouky, pohanku se zeleninou, quinou se zeleninou, rizoto, zapečené kroupy s houbami a česnekem.Jak jsou na tom celebrity s detoxem, se dozvíte v dubnovém čísle Blesk zdraví, které koupíte na novinových stáncích. Nebo si ho v tištěné i elektronické podobě objednejte ZDE >>>