Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přivítejte jaro detoxem podle Číňanů

  • ...
    1. dubna 2019 | 06:00

    Máte pocit únavy, špatně spíte, trápí vás zažívací potíže nebo vám začaly vypadávat vlasy? To napovídá, že váš organismus potřebuje jarní očistu. Vyzkoušejte očistu podle Číňanů! V čem spočívá její kouzlo?

    Zbavit tělo nánosů zimy, negativních důsledků těžké, nadbytečně kalorické stravy, rozpohybovat svaly, posílit imunitu, nastartovat metabolismus, osvěžit mysl. To jsou jen některé z cílů, které můžeme teď na jaře zvládnout detoxikací podle rad tradiční čínské medicíny. "Když jarní energii, průraznou novou sílu, využijeme ve svůj prospěch, máme i s detoxikací organismu poloviční práci,“ vysvětluje odbornice na TČM Iva Měsíčková. 

  • Ve správný čas

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Podle starých Číňanů není vůbec náhoda, že se některé specifické zdravotní problémy vyskytují v určitých obdobích. "Na jaře jsou to nejčastěji alergie, únava nebo oslabení imunity. Tyto potíže jsou signálem nesouladu a nepřipravenosti našeho těla na okolní změny. Předejít tomu můžeme právě detoxem. Po zimě je tělo zatížené nedostatkem přirozeného pohybu, chladem, těžkou zimní stravou. Potřebuje probudit a připravit se k nové aktivitě, podobně jako probouzející se příroda,“ říká Měsíčková. Na jaře je podle TČM třeba podpořit hlavně žlučník a játra. Oba tyto orgány jsou z hlediska očisty organismu naprosto klíčové. 

  • Detox jater jídlem

    ...
    Autor: istock.com

    Podle TČM je skvělým způsobem jarního posílení jater především správná strava. Játrům prospívá kyselá chuť – v praxi tedy například limetka, v přiměřeném množství také ostřejší potraviny jako ředkvička, česnek nebo zázvor, ze zeleniny pak kořenové druhy, brokolice, pórek, jarní cibulka, fenykl, čekanka, bambusové výhonky, klíčky, v menším množství také listová a kvašená zelenina. 

    "Doba očisty je přímo úměrná délce zatížení nevhodnou stravou – kdo si celý rok dopřával a nehleděl na správnou životosprávu, měl by nasadit detoxikaci dlouhou až čtyři týdny. V ideálním případě bychom měli u umírněné životosprávy zůstat a nevracet se ke starým zvykům. Jinak doporučuji vydržet detoxikační program alespoň jeden týden,“ doplňuje odbornice.

  • Detox podle hodin

    Ráno, 7 až 8 h.:

    ...
    Autor: istock.com

    - Navečer si dáme odstát velkou sklenici vody a ráno do ní přidáme šťávu z půlky limetky. Je to vhodnější než citron – pomalu ji vypijeme jako první nápoj dne. 

    - Uvaříme si domácí teplou kaši. Hodí se rýže, vločky, jáhly, quinoa, pohanka – bez mléka, které lze nahradit kokosovým mlékem. Kaši vařenou ve vodě dochutíme čerstvě krátce povařeným ovocem bez cukru nebo orestovanou zeleninou podle chuti. Můžeme si udělat i vajíčko, omeletu nebo pohankovou palačinku. Pokud nám zbyde kaše, tak si ji dáme stranou do skleničky a máme připravenou zdravou svačinku. 

    - Po snídani nebo k svačině si můžeme udělat menší množství fresh džusu a sníme i pár ořechů – vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, ale ne arašídy. 

  • V poledne, 12 až 13 h.:

    ...
    Autor: istock.com

    K obědu si dáme lehkou polévku – miso nebo vývar. K hlavnímu jídlu volíme jednodušší jídlo – rýži, zeleninu, pohanku, quinou, jáhly, polentu. Kdo dobře tráví maso, tak si dá (bio)maso nebo rybu a zeleninu. Máme k dispozici také sójové tofu nebo chuťově výrazný tempeh. K hlavnímu jídlu je skvělé přidat malý zeleninový salátek. Vyhýbejme se smaženému a přesolenému jídlu v restauracích, vyplatí se připravit si jídlo doma a vzít si ho s sebou do práce nebo si najít vegetariánskou restauraci v okolí. 

  • Večer, 18 až 19 h.:

    ...
    Autor: istock.com

    Ideální je čerstvě připravená polévka – zeleninová, pórková, mrkvová se zázvorem, dýňová, miso. Zimomřivým výborně poslouží domácí kuřecí nebo hovězí vývar. 
    Dále si můžeme uvařit zapečenou zeleninu, omeletu, palačinky z pohankové mouky, pohanku se zeleninou, quinou se zeleninou, rizoto, zapečené kroupy s houbami a česnekem.

    Jak jsou na tom celebrity s detoxem, se dozvíte v dubnovém čísle Blesk zdraví, které koupíte na novinových stáncích. Nebo si ho v tištěné i elektronické podobě objednejte ZDE >>>

    5628065:gallery:true:true

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...