Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

7 překvapivých důvodů, proč vás bolí záda, a co s tím

  • ...
    5. února 2022 | 06:00

    Bolest je způsob, jakým se vám vaše tělo snaží říct, že je něco v nepořádku. Když se bavíme o bolesti zad, příčina může být často zřejmá. Pravděpodobně vás bolí, protože jste nedávno zvedali tu těžkou tašku nebo jste spali na špatné matraci. Někdy ale může být bolest záhadou. Pokud se ale jen trošku zamyslíte, můžete přijít na to, co znamená, a když tak učiníte, může se vám podařit vyřešit i větší problémy.

  • Jste ve stresu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nejste asi překvapeni, když jste se dozvěděli, že stres může vyvolat napětí v krčních svalech a v horní části beder. Stres může také způsobit křeče v zádových svalech nebo svalové uzly. Špatná zpráva ale je, že jakmile se budete stresovat tím, co způsobuje vaši bolest zad, záda vás budou bolet o to víc – jak říká Ada Stewart, fyzioterapeutka ze zdravotnického střediska v Jižní Karolíně. Pokud máte podezření, že vám stres doslova ubližuje, zkuste do svého života zapojit některé relaxační metody, jako jsou jóga nebo meditace.

  • Jste závislí na telefonu

    Když Lence přišla SMS od jejího tchána, bylo jí na zvracení.
    Autor: Shutterstock.com

    “Pokud trávíte u telefonu, tabletu nebo počítače několik hodin denně a bolí vás záda, trpíte tím, čemu říkáme syndrom esemeskového krku,” říká Scott Gallant, fyzioterapeut.  “Pokud máte většinu dne skloněný krk a kulatá záda, přidáváte vaší páteři skoro 30 kilogramů váhy navíc. Pokud se od telefonu ani tak nemůžete odtrhnout, zkuste ho mít alespoň ve výši očí,” dodává lékař.

  • Špatně sedíte

    Video se připravuje ...
    Čtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou záda • VIDEO: Hana Dvořáčková

    V případě, kdy máte sedavou práci nebo prostě jen pár hodin sedíte nevhodně, může to způsobit silné bolesti zad. “Špatné držení těla může způsobovat bolesti v zádech, protože zvyšujete tlak nebo napětí vůči kostem, vazům, kloubům a meziobratlovým ploténkám,” říká Stacey Pierce-Talsma, předseda a profesor Osteopatické manipulační medicíny na Univerzitě Touro v Kalifornii.

    Výpověď asi není to správné řešení, ale můžete začít sedět správně. Měli byste držet předloktí rovnoběžně s podlahou, hlavu v souladu s trupem, chodidla rovně položená na podlaze nebo na opěrce nohou, záda plně podepřena a stehna paralelně s podlahou. Vše by mělo být popsáno ve Zprávě o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci.

  • Máte novorozeně

    ...
    Autor: Shutterstock

    To už asi dávno víte. Ale možná jste nevěděla, že tento malý uzlíček štěstí si pěkně zahrává se zdravím vašich zad. “Téměř 80 procent novopečených maminek trpí bolestí zad pramenící ze stresu během těhotenství a z návyků spjatých s péčí o dítě,” shodují se lékaři. “Například držení a kolébání dítěte pouze na jednom boku vede k svalové nerovnováze, která ovlivňuje přirozenou křivku páteře.” Pokud byste mohla trpět těmito problémy, snažte se uvědomovat si svou pozici těla, průběžně posilovat zádové svalstvo a dítě střídavě nosit na obou stranách těla.

  • Máte ochablé svalstvo

    Video se připravuje ...
    Jak se zbavit faldíku na zádech? Posilujte! • VIDEO: Adam Balažovič

    Vše v těle je propojeno, a pokud se kdekoliv jinde vašemu tělu nedostává dostatek svalové podpory, můžete trpět bolestí zad. Pokud máte ochablé břišní svaly nebo jiné svaly nevykonávají svou práci, může to mít špatný dopad na zbytek vaší stavby těla. “V tomto případě dělá páteřní svalstvo více práce, než by mělo. Přirozeně se snaží udržet páteř ve správné rovině a podporovat její správný pohyb,” říká Robert Herbst, osobní trenér v New Yorku. Pokud máte podobné problémy, zkuste navštívit fyzioterapeuta, abyste společně identifikovali a napravili specifické nerovnováhy ve vašem těle.

  • Máte problémy s obratli

    Jedním z příznaků osteoporózy je i bolest zad.
    Autor: Shutterstock.com

    Meziobratlová ploténka působí jako tlumič nárazů. V průběhu času mohou ploténky praskat nebo přirozeně stárnout. Ploténky se opotřebovávají určitými pohyby nebo se mohou rychleji ničit kvůli rodinné anamnéze onemocnění. Ne vždy to způsobuje bolest, ale pokud se tak stane, je to velice nepříjemné. Pokud trpíte degenerací plotének, navštivte lékaře.

  • Problém je závažnější

    Záda od prsou bolí nejčastěji v horní polovině.
    Autor: Shutterstock.com

    Pankreatitida, vředy, nebo dokonce infekce ledvin můžou způsobit bolest, která vystřeluje do zad. I rakovina může způsobit bolest zad. Bolest může být způsobena například i infekcí nebo osteomyelitidou, infekcí páteře.

    Některé tyto bolesti se vyřeší samy během šesti týdnů. Pokud se vaše bolesti zhoršují nebo se nelepší, měli byste navštívit lékaře. Lékaře byste měli navštívit, pokud je vaše páteř v určitých místech příliš měkká nebo pokud jste spadli nebo prožili nějaké trauma. Pokud se kvůli bolesti zad nemůžete pohybovat, určitě navštivte lékaře.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...