Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kouření zabije ročně až 16 tisíc Čechů! Jak jste na tom vy?

...
28. března 2019 | 06:00

Každý čtvrtý Čech si denně zapálí cigaretu, to znamená zhruba dva a půl milionu kuřáků. Jejich nejčastější příčinou úmrtí je rakovina plic, devadesát procent případů této nemoci totiž souvisí se závislostí na nikotinu. Ročně na ni zemře šestnáct tisíc lidí. Jaké máte riziko vy?

Rakovina plic zásadně souvisí s kouřením, přesto se ji na rozdíl od jiných nádorových onemocnění nedaří odhalit včas a stále neexistuje vhodný screening, a tak se na nemoc většinou přijde pozdě. Pokud se nemoc zachytí v její pozdní fázi, jak je u nás i ve světě zatím obvyklé, je úmrtnost do pěti let zhruba v pětaosmdesáti procentech případů.

Lékaři proto stále zvažují, zda rizikové pacienty nepodrobit pravidelnému vyšetření na CT hrudníku. V Česku zatím screeningová studie plicní rakoviny není, pneumologická společnost i řada dalších organizací se však snaží o zahájení alespoň pilotního screeningového projektu vypracovaného Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. O tom probíhají intenzivní jednání. 

Vyšetřovány by pak byly zejména rizikové osoby. Kdo to je, nepatříte mezi ně také? Jsou to zejména osoby, které kouří celý život a jimž je mezi 55 a 75 lety. "Do rizikové skupiny patří především kuřáci. Dalšími riziky jsou například dlouhodobý pobyt v oblasti se zvýšeným radiačním zářením nebo styk s chemickými karcinogeny,” říká primář Jiří Votruba.

Jak poznáte rakovinu plic?

Plíce nebolí, to je důvod, proč si nikdo nevšimne, že se mu v těle něco děje. Problémy se navíc zpočátku projevují kašlem a podobnými banálními příznaky přičítanými běžným nemocem. "Plíce jsou orgán, který má v sobě málo nervových zakončení, proto nemoc v počátečních stadiích nebolí a první příznaky, jako jsou kašel, sípání či změna barvy vykašlávaného hlenu, lidé přecházejí bez povšimnutí. Často nádor objevíme v rámci jiných, například předoperačních vyšetření,“ říká profesorka Jana Skřičková.

Podle ní by situaci mohlo pomoci, kdyby praktičtí lékaři u rizikových pacientů, tedy těch, kteří překročili padesát let a zároveň jsou kuřáci, nechali provést základní funkční vyšetření plic (spirometrii) a rentgen plic. 

Co všechno by vás mělo varovat a jaká je prevence, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

 

Autor: Alžběta Javorková
Video se připravuje ...