Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cibulový čaj nebo šťáva jako skvělý lék! Na co všechno pomůžou?

30. března 2018 | 06:00

Nemáte rádi cibuli, protože nadýmá a při jejím krájení slzí oči? Svůj vztah k ní byste měli možná přehodnotit. Cibule v sobě ukrývá takové množství vitaminů a minerálních látek, že to za pár slz rozhodně stojí. Kdy je cibule nejlepší lék?

Typické štiplavé aroma, které vás nutí k pláči, dodává cibuli silně éterický olej. Tvoří ho více než sto různých látek, z nichž je nejhojněji zastoupen alicin. Ten má protizánětlivé a protiplísňové účinky. Cibule je tak spolu s česnekem skvělým přírodním antibiotikem.

Proč jíst cibuli? Obsahuje vitamíny i enzymy

I když se to na první pohled nezdá, cibule je bohatou zásobárnou vitaminu C. Ve 100 g čerstvé cibule najdete až 12 mg vitaminu C, který vám pomůže k lepší imunitě. Dále pak obsahuje vitaminy řady B. B1 příznivě působí na nervovou soustavu a paměť, B2 je důležitý pro zdravou pokožku, vlasy a nehty a vitamin B3 snižuje hladinu špatného cholesterolu.

Je také prokázáno, že cibule pomáhá zvyšovat hustotu kostí, takže je obzvlášť prospěšná pro ženy po menopauze. Je bohatá na enzymatické látky, které mají příznivý účinek na trávicí procesy, zpomaluje rozklad inzulinu a prodlužuje jeho účinek v těle, proto je prospěšná i pro diabetiky. 

Zvyšuje produkci moči a díky svému zásaditému účinku napomáhá vylučování odpadních látek. Je vhodná jako součást diety pro pacienty s ledvinovými kameny, infekcemi ledvin a ledvinovým selháním. 

Silice a jiné látky, které jsou v cibuli obsaženy, dokážou posílit srdce a krevní oběh, zpevňují cévy a čistí krev.

Recepty z cibule: šťáva s medem a čaj

Cibulová šťáva. Nahrubo pokrájejte oloupanou cibuli, posypte ji cukrem nebo smíchejte se lžící medu a nechte přes noc stát. Šťáva, kterou cibule uvolní, vám uleví od dráždivého kašle

Cibulový čaj. Dvě oloupané a pokrájené cibule dejte do půllitrového hrnku a po okraj zalijte vroucí vodou. Nechte 10 až 15 minut louhovat. Pak sceďte a oslaďte cukrem nebo medem. Cibulový čaj pomáhá při virózách, chřipce i onemocnění průdušek

Další recepty z cibule, které jsou prospěšné pro vaše zdraví, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Zuzana Čermáková
Video se připravuje ...