Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

O čem spolu mluví šťastné páry? Je to těchto 9 věcí, zkuste to taky!

  • 27. prosince 2021 | 06:00

    Chcete mít spokojený vztah? Přestaňte si sdělovat jen informace o počasí nebo o tom, co je potřeba koupit, a začněte se bavit o skutečně důležitých věcech. Nejrůznější studie dokazují, že šťastnější jsou ty páry, které tráví více času diskutováním o smysluplných tématech. O čem byste tedy mezi sebou měli mluvit, abyste patřili k těm šťastným?

    Podle jedné studie jsou nejšťastnější ty páry, které věnují denně pouze 10 procent svých rozhovorů běžným záležitostem, jako jsou počasí nebo problémy v práci. Jak je tedy vidět, skutečná konverzace by měla obsahovat mnohem důležitější témata, než jsou počasí nebo známky dětí ve škole. Jaké rozhovory tedy mezi šťastnými páry vítězí?

  • Rozhovory o trapných či nepříjemných momentech

    Autor: iStock

    Nemůžete-li s partnerem sdílet nepříjemné a trapné okamžiky svého života, komu jinému byste to měla už říct? Povídejte si o tom, jaký trapas jste prožila ve škole nebo co nepříjemného jste zažila při pondělní poradě v práci. Zasmějte se tomu společně a možná vás ani nepřekvapí, že váš partner má v zásobě ještě trapnější zážitek.

  • Rozhovory o politice

    Autor: iStock

    Popravdě si neumím představit, že bychom já a můj manžel neměli stejné politické smýšlení. Nikdy bych si nevzala komunistu a předpokládám, že ani on by si nevzal za ženu někoho, kdo volí tuhle stranu. Je fajn sdílet s partnerem politické názory, povídat si o volbách nebo novém zákonu. Nemusíte spolu ani souhlasit, můžete se i pohádat. Ale dobrý vztah umožňuje oběma stranám diskutovat o svých vlastních filozofických či politických postojích, aniž by si to braly osobně.

  • Rozhovory o strachu a nejistotách

    Autor: iStock

    Máte strach, nebo dokonce fóbii z výšek či se bojíte žížal? Bojíte se stárnutí a šedin ve vlasech nebo se děsíte nemoci? Co vás znepokojuje, co v sobě chcete zlepšit? Jaké máte ve skříni kostlivce, pokud tam nějací jsou? Ano, jistě, bojíte se, že vaší zranitelnosti ten druhý využije a třeba i zneužije. Ale skutečný vztah založený na lásce tohle vydrží. Jedině tehdy, když partnerovi sdělíte, čeho se bojíte, vás může skutečně pochopit.

  • Rozhovory o dětství

    Autor: iStock

    Pokud se svým partnerem nemluvíte vůbec o svém dětství a ani on se s ničím nesvěřuje, je to špatné. Zeptejte se partnera, co měl jako dítě rád, co ho těšilo, jaké měl kamarády. Byl rošťák, nebo byl hodné dítě, které nezlobilo? Vzpomínky na dětství a hovory o něm mohou vyvolat smích a humorné okamžiky, ale můžou taky poskytnout náhled na to, jak se z takového dítěte stal chlap, kterým je dnes a kterého milujete.

  • Rozhovory o minulých vztazích

    Autor: istock.com

    První láska je většinou pro každého z nás velmi citlivé téma. Proč byste si ale o ní nemohla promluvit s někým, kdo je vám teď nejbližší? Možná budete trochu nostalgičtí, ale i to ke vzpomínkám patří. A určitě se i vy ráda dozvíte o tom, kdo byl první láskou vašeho partnera. Společné sdílení váš vztah jen prohloubí. Dostatečně zkušené a šťastné páry navíc dokážou mluvit o tom, proč jejich minulé vztahy skončily. Partneři v takových párech přirozeně nesrovnávají bývalé parnery s těmi současnými.

  • Rozhovory o rodinných vazbách

    Autor: iStock

    Velmi důležité pro pochopení postoje k rodině jsou hovory o výchově a vztahu vašeho partnera k jeho rodičům nebo sourozencům. Jestli ještě nejste manželé a uvažujete o manželství, pak je opravdu důležité, abyste se svého partnera ptala, jaký je jeho vztah k rodičům, jak často se s nimi vídá, zda jim telefonuje. Taky se zeptejte sama sebe, proč se váš partner nelíbí vaší matce. Nebo proč má on blíž ke své sestře než k bratrovi? A jak zvládá rodinné sešlosti?

  • Rozhovory o aktuálních událostech

    Autor: istock.com

    Současná doba je doslova přetížená informacemi. Ze všech stran se na nás valí nějaké zprávy a je téměř nemožné všechny vstřebat naráz. A je právě super věc, když v tom může hrát velkou roli týmová spolupráce. Zajímá se váš partner o ekonomiku a regionální politiku, a vy ne? Ptejte se ho, vzdělávejte se díky jeho znalostem. Totéž může dělat on. Jeden od druhého se můžete učit.

  • Rozhovory o filmech a zábavě

    Autor: iStock

    Samozřejmě že povídání o zábavných aktivitách nebo filmech se může zdát v porovnání s diskusemi o politice naprosto plytké. Ale i odborníci říkají, že tyhle rozhovory jsou naopak známkou toho, že vás dva něco spojuje, a že i rozhovor o komedii, na kterou jste se právě dívali, může váš vztah posunout.

  • Rozhovory o budoucnosti

    Autor: istock.com

    Zdá se vám děsivé myslet na to, co bude? Rozhovory o budoucnosti jsou ale pro páry inspirativní. Nemusíte samozřejmě tlačit na partnera, že už byste chtěla svatbu nebo dítě, ale otevřeně byste měli mluvit o tom, co byste skutečně rádi společně prožili. Je dobré a nutné znát partnerovy plány, sny, cíle a touhy. Na čem pracuje? Co ho vede k úspěchu? Kde se vidí za pět let? Někdo, kdo se nebojí neznáma, je určitě dost dynamický na to, aby si vás zasloužil.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.