Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Jídlo ovlivňuje vaše sny. Po těchto potravinách budete mít zaručeně noční můry!

16. prosince 2018 | 06:00

Jestli máte nekvalitní spánek, nebo dokonce noční můry, zkuste se zamyslet nad tím, co je příčinou. Podle nejnovějších studií za to můžou některé potraviny. Třeba burgery, sýry nebo sladkosti.

Studie došly k překvapivému závěru. Když si totiž dáte před spaním velký hovězí burger, pravděpodobnost výskytu nočních můr se zvýší 3,5krát! Tyhle klasické burgery obsahují vedle hovězího masa taky roztavený sýr, slaninu, majonézu a cibuli. Super kombinace, ale naprosto nevhodná před spaním. José Gabriel Medina, odborník na léčbu spánkových poruch, uvedl, že tahle kombinace je pro spánek naprosto vražedná!

Tore Nielsen, profesor psychiatrie a ředitel laboratoře Dream and Nightmare v Montrealu, dokonce tvrdí, že jídlo může ovlivnit u některých lidí sny. Samozřejmě že existují i jiné faktory než jen jídlo, které mají vliv na spánek.

Nicméně v jedné studii, kterou publikoval psychiatr Nielsen v časopise Frontiers in Psychology, téměř dvacet procent vysokoškoláků, kteří se zúčastnili výzkumu, uvedlo, že jejich sny byly ovlivněny jídlem, které zkonzumovali pozdě v noci. Nejčastějšími spouštěči špatných snů byly mléčné výrobky, dále kořeněné masité pokrmy a jídla, která obsahovala hodně cukrů.

Některé studie se dokonce zabývaly účinkem sýrů na sny. Odborníci zjistili, že sny se liší podle toho, jaký typ sýra sníte před spaním. Nejhorší je prý čedar. 

Existuje několik možných důvodů, proč jsou potraviny častým spouštěčem ošklivých snů. Jde o množství živin v potravinách, nesnášenlivost laktózy nebo obtížnější trávení konkrétní kombinace bílkovin, které naruší spánek a snění. „Když jíte něco, co zhoršuje trávení a během noci způsobí potíže, pravděpodobně budete mít špatné sny, nebo dokonce noční můry,“ říká Tore Nielsen.

 

Autor: aši
Video se připravuje ...