Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holit, nebo neholit? Ochlupení intimních oblastí má vliv na vaše zdraví

27. září 2018 | 06:00

Ochlupení v intimních partiích bývá často ožehavým tématem. Někteří muži dávají přednost vyholenému klínu, jiní zase upřednostňují přirozenost a ženské ochlupení jim nevadí. Ať už je to jakkoliv, chloupky v intimních partiích mají své opodstatnění.

Podle řady studií se lidé v intimních místech holí jednou za čtyři týdny. Řada z nich si navíc z chloupků vytváří různé útvary a dokáže si s nimi vyhrát. Pokud nám tam ale rostou, asi také k něčemu budou. Tady máte pár těch nejpádnějších důvodů jejich existence.

Feromony přilákají partnera

O svém ochlupení v intimních partiích musíte podle některých lékařů přemýšlet jako o jakémsi ochranném „polštáři“. Pomáhá totiž odrazit bakterie a nežádoucí patogeny od vstupu do vaginální oblasti. Díky tomu je pak mnohem menší možnost propuknutí například kvasinkové infekce.

I přesto si řada lékařů a vědců není jistá, proč toto ochlupení existuje. Podle některých prý udržuje naše pohlavní orgány teplé a je také jakousi poduškou při sexu a dalších aktivitách, které vyvíjejí tlak na vaginu. Je tu ale i jeden důvod, který jsme zdědili po našich předcích. Zachycuje také feromony, což jsou sexuální pachy tvořené tělními chemikáliemi, které lákají partnera. Takže zapomeňte na parfémy a nechte si narůst chlupy – samozřejmě žertujeme.

Měli jsme je už jako děti

Drobné chloupky ale nemáme jen kolem pohlavních orgánů. Objevují se po celém těle a měli jsme je na sobě už jako děti. Chrání totiž naši pokožku a pomáhají naše tělo udržet v teple. Během puberty jsou pak chlupy tlustší a tmavší.

Barva ochlupení nemusí být stejná jako u vlasů

Chloupky narostou v průměru o 0,5 milimetru denně. Tempo růstu se ale mění v souvislosti s věkem a menopauzou. Zhoršení růstu mohou způsobit i některá onemocnění a léky. Faktem také je, že barva vašich vlasů a chloupků v intimních místech může být rozdílná. Stává se to díky nepatrným rozdílům v množství melaninu, který dodává vlasům barvu.

Jaká vznikají rizika při holení, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...