Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Braňte se! Kdy se nechat očkovat proti chřipce?

4. října 2018 | 06:00

Zima se pomalu, ale jistě hlásí o slovo a s sebou přináší také nachlazení a respirační onemocnění. Pokud se chcete vyhnout nepříjemné chřipce, zvažte očkování. Přestože není povinné, měli by ho zvážit zejména lidé s nějakým zdravotním omezením, senioři či chronicky nemocní pacienti. Kdy se nechat očkovat?

Očkování proti chřipce má potenciál zachránit nejvíc lidských životů ze všech vakcín používaných v České republice – společně s vakcinací proti pneumokokovému zápalu plic. „Tyto dvě nemoci často nasedají jedna na druhou a závažně komplikují nemocnému zdravotní stav,“ vysvětluje Rastislav Maďar.

A pokračuje: "Absolvovat očkování má smysl alespoň 23 týdny před kontaktem s virem chřipky, což je individuální. Nejvyšší jistotu splnění této podmínky máme před začátkem chřipkové sezony, tedy koncem září a začátkem října. I pozdější očkování je však lepší než žádné.“ Pokud se tak necháte očkovat ještě v listopadu, můžete se nepříjemným horečkám a nevolnostem vyhnout.

Kde se nechat očkovat proti chřipce?

Očkovat se pak můžete nechat v různých očkovacích centrech či ve zdravotních ústavech. Nejjednodušší ale bude zajít za svým obvodním lékařem. Pokud máte děti, tak se nedoporučuje jejich očkování do půl roku věku.

Očkování by se měli vyhnout pacienti, kteří jsou alergičtí například na vaječnou bílkovinu – to se ovšem týká jen některých vakcín. Mějte také na paměti, že vakcína vás ochrání jen po dobu jednoho roku. „Díky očkování se nákaze vyhneme, případně platí, že má-li očkovaný oslabenou imunitu a na neživou vakcínu reaguje menší tvorbou protilátek, alespoň mu zmírní průběh nemoci. Chřipka si každoročně vyžádá jen v EU téměř padesát tisíc lidských životů, a to zdaleka nejen mezi seniory,“ sděluje Maďar.

Očkováním se navíc vyhnete i finanční ztrátě. Pokud živíte rodinu a rozvine se u vás nějaký typ komplikované chřipky, nebudete moct chodit do práce, navíc vydáte tisíce na léky a z práce vám toho taky moc nepošlou. Tak co, už jsme vás přesvědčili, že očkování je skutečně na místě?

Kolik očkování stojí, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...