Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak stáří rodičů ovlivňuje zdraví dítěte? Čím vyšší věk matky, tím vyšší rizika!

Věk může být rizikový nejen pro matku, ale i pro dítě.
3. července 2018 | 06:00

Vědci tvrdí, že děti narozené starším matkám, zejména pak chlapci, mohou v dospělosti čelit více zdravotním problémům. Mají však i několik výhod – jaké jsou?

Ve vyspělých zemích se průměrný věk žen, které mají své první dítě, stále zvyšuje. Proto se vědci začali zaměřovat na tato fakta ve studiích, věří totiž, že zjištěné výsledky mohou mít dopad na zdravotní péči a vývoj populace.

Podle nové studie mohou mít děti starších matek určité zdravotní problémy, zejména se srdcem. Problémy se také mohou objevit až u další generace.

Výzkum začal na zvířatech

Vědci začali tyto studie provádět na krysách. Využili starší krysy, které věkově odpovídaly 35leté ženě. Jejich potomky testovali na funkci cév a srdce. Zjistili tak, že měli problémy s kardiovaskulárním systémem a trvalo jim déle, než se zotavili ze srdeční ischemie nebo z nedostatečného průtoku krve do srdce.

Jedná se o první pokus tohoto druhu, v budoucnu se bude zjišťovat, zda je to tak stejné i s lidskými dětmi. Pokud se prokáže, že ano, mohou být tyto informace využity k preventivní léčbě dětí narozených starším ženám.

Rizika těhotenství po 35. roce

U starších žen existují určitá zdravotní rizika, jedním z nich je, že tyto ženy mohou mít problém s otěhotněním. Je to zejména z toho důvodu, že kvalita a počet vajíček začínají po třicítce klesat.

V těhotenství se pak starší žena může dostat do nejrůznějších komplikací, jako jsou třeba hypertenze, zpomalení růstu plodu, diabetes nebo předčasný porod. Navíc čím je matka starší, tím větší je pravděpodobnost vzniku chromozomálních abnormalit. Ty mohou způsobit potíže s reprodukcí a některé nemusí být slučitelné se životem.

Podíl potratů se ve věkové skupině od 20 do 24 let pohybuje průměrně kolem 9 procent, po 45. roce se číslo zvyšuje až na 75 procent. Problém samozřejmě nemají jen starší matky, sperma staršího muže může obsahovat mnohem více genetických vad než sperma mladšího muže.

Výhody starších rodičů

Pro starší rodiče jsou zde ale i určité výhody. Některé průzkumy dokazují, že děti starších rodičů bývají finančně stabilnější a větší procento z nich jde na vysokou školu. Některé studie také poukazují na to, že dítě starších rodičů bývá zdravější do pátého roku. Studie z roku 2016 prokázala, že děti starších matek v průmyslových zemích jsou zdravější a mají vyšší vzdělání než děti mladých rodičů.

Pro starší rodiče existují i určitá doporučení, jako jsou třeba prenatální vitaminy, správné jídlo, pravidelné cvičení a dostatečný spánek. Důležitá je i komunikace s lékařem, který by měl kontrolovat hladinu cukru v krvi a měl by testovat chromozomové mutace.

Autor: Markéta Tošnarová
Video se připravuje ...