Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Aktuální studie přinesla zjištění: některé běžné léky u bolestí pohybového aparátu nefungují!

23. listopadu 2017 | 08:00
Prezentace klienta |

Velké množství bolestí pohybového aparátu se týká bolestí zad. A právě v případě bolestí zad byla nedávno publikovaná metaanalýza*, jež vycházela z 5208 studií a zkoumala, zda analgetika jako paracetamol, opioidy a nesteroidní antirevmatika (léčivá látka ibuprofenum ad.) jsou dostatečně účinná. A výsledek? Tyto léky v redukci bolesti zad nejsou účinnější než placebo a při dlouhodobém podávání mohou způsobit nežádoucí účinky, které poškozují zejména játra, ledviny a žaludek. Nelze se tedy divit, že autoři zmíněné práce vyzývají odborníky k zavedení do praxe nových léků.

Existují nové řešení na bolesti pohybového aparátu?

Otázkou je, zda opravdu existují na bolesti pohybového aparátu nové přípravky, které by byly účinné a zároveň bezpečné. Zejména starší lidé často trpí bolestmi kotníku, kolene, kyčle, ramene, malých kloubů ruky anebo již řečenými bolestmi zad. Tito senioři také berou warfarin, jehož kombinace s jinými léky je velmi často nemožná. Přesto lze říci, že nové, velmi účinné a bezpečné přípravky existují a jsou založeny na injekčním podání tropokolagenu. Tato látka vede v místě podání k novotvorbě kolagenu, jenž zpevňuje kloubní systémy, posiluje kloubní pouzdra, vazy a šlachy včetně kloubní chrupavky. Výsledkem je ústup bolestí a zlepšení pohyblivosti kloubů. Efekt lokálně podané injekce lze zvýšit užíváním lipozomální formy vitaminu C (Lipo-C-Askor – doplněk stravy), což má vliv na tvorbu kolagenu v celém organismu.  

Autor: inPharm

V čem spočívá zásadní benefit kolagenových injekcí?

Zásadním benefitem daného terapeutického přístupu je léčba bolestí pohybového aparátu bez alergických reakcí, nežádoucích účinků a bez rizika lékových interakcí, jelikož kolagen je tělu vlastní látka a základní stavební jednotka tkání pohybového aparátu, jež nezasahuje do účinnosti ostatních léčiv (např. warfarinu, analgetik ad.). Například ve vztahu k terapii bolestí kotníku, kolene a ramene byly prezentovány dobré výsledky na nedávné mezinárodní konferenci v Praze ISIAT Praha 2017, která se konala 3. - 5. dubna 2017 **. Jedná se o zdravotnický přípravek MD-Tissue, jenž obsahuje nejen tropokolagen, ale také hořčík a vitaminy skupiny B, které napomáhají restrukturalizaci pojiva, nervové a svalové tkáně, přičemž spolu s tropokolagenem vedou k vyšší míře hojení a ústupu bolesti. Obdobné výsledky byly prezentovány také u bolestí zad.

Autor: inPharm

Mohu si nové injekce objednat, popřípadě kde se aplikují?

Uvedená injekce je velmi šetrná a nebolestivá, většinou se aplikuje podkožně do několika míst v oblasti postiženého kloubu. Tuto terapii provádí například zdravotnické zařízení inPHARM CLINIC v Jesenici u Prahy (recepce@inpharmclinic.cz, tel.: 241 416 990, 724 521 161). MD injekce stejně jako doplněk stravy Lipo-C-Askor je možné zakoupit také v lékárně anebo objednat na těchto kontaktech: tel.: 241 432 133, 224 252 435, e-mail: objednávky@inpharm.cz.

Článek připravila odborná redakce Edukafarm.  

* Studie: Non-steroidal anti-inflammatory drugs for spinal pain: systematic review and metaanalysis

Vydáno:  Clinical and epidemiological research duben 2017

Kým: Gustavo C Machado, Chris G Maher, Paulo H Ferreira, Richard o Day, Marina B Pinheiro, Manuela L Ferreira

** http://www.isiat2017.com/

Video se připravuje ...