Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 věcí, které nikdy nedělejte, pokud vás trápí zácpa

  • Co nikdy nedělat při zácpě?
    29. března 2017 | 06:00

    Nové prostředí, stres, léky, špatná strava nebo zdravotní problémy. Důvodů, proč máte zácpu a nemůžete si dojít na záchod, může být mnoho. To poslední, po čem toužíte, je si tyto nepříjemnosti co nejvíce protahovat. Proto pokud máte problémy, rozhodně se vyhněte následujícím situacím. 

  • Nejezte zpracované potraviny

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, všechny ty zpracované potraviny jsou sice děsně dobré, ale také nezdravé a pro naše porouchané trávení jsou hotovou zkázou. Obsahují totiž spousty přidaných látek, které nám k zdraví nepřispívají. Zpracované potraviny mají navíc vysoký obsah tuku, který zpomaluje trávení a pomáhá vzniku zácpy. Zpracované potraviny jsou plné sacharidů, které mají zajistit dostatečně dlouhou dobu trvanlivosti. Snad tím nejčastějším a nejhorším je glukózo-fruktózový sirup. Tyto cukry zároveň ničí přirozené trávicí procesy. Naše střeva totiž nemají ty potřebné enzymy, které by je dokázaly rozbít. Přitom glukózo-fruktózový sirup je obsažen třeba i v pečivu, těstovinách, sušenkách.

    Rakovina tlustého střeva je způsobena špatnou stravou, na co si tedy kromě zpracovaných potravin dát pozor? 

    Video se připravuje ...
    Rakovinu tlustého střeva má český národ dědičnou. Můžou za ni hlavně pivo a uzeniny • VIDEO: Adam Balažovič
  • Nepijte alkohol a kávu

    Tělo je schopno přijmout tekutiny i z kofeinových nápojů, pokud je na ně tělo zvyklé.
    Autor: shutterstock.com
    Je jasné, že po nočních pár skleničkách vína budete ráno potřebovat pořádný šálek kávy. Jenže nadbytek kofeinu a alkoholu dehydratuje vaše tělo, což neprospívá vašim střevům, která se pak nemohou dostatečně hýbat a trávit. Pokud je tělo dehydratované, stává se zácpa horší. A i když si myslíte, že by vám káva mohla pomoci (ano, známe ty ranní rituály), tak věřte, že to bude mít ve výsledku opačný účinek. Sklenička vody sice není tím nejlepším lékem na ranní kocovinu, ale na vaši zácpu ano.

  • Pozor na vysoceprocentní mléčné výrobky

    Mléko může zahleňovat pouze v případě, kdy máte alergii na mléčnou bílkovinu.
    Autor: Shutterstock.com
    Všichni to znáte, jsou určité kombinace mléčných výrobků s jinými potravinami, které urychlí vaši cestu na záchod. Ale teď to raději nezkoušejte. Tuky, které jsou v mléce a dalších výrobcích obsaženy, mohou zpomalit trávení. Stejně tak v tom zmatek může udělat laktóza. To ale neznamená, že si musíte všechny mléčné výrobky odepřít. Jen si pohlídejte, abyste jedli ty s nižším obsahem tuku.

    Někteří lidé tvrdí, že mléko zahleňuje. Jak tomu tedy skutečně je? 

    Video se připravuje ...
    Mléko při nachlazení si klidně dát můžete, nezaměňujte ho ale za jiné tekutiny! • VIDEO: Tereza Kovářová
  • Více se hýbejte

    Jděte se proběhnout ráno. Nastartujete metabolismus a navíc je ovzduší mnohem čistší.
    Autor: Shutterstock.com
    Kdo chodí běhat, dokáže si určitě živě představit tu chvíli, kdy po pár minutách musí zrychlit, v horším případě hledat nejbližší křoví. Fyzická aktivita totiž rozhýbe nejen celé tělo, ale také střeva. Pokud máte pravidelně pohyb, měli byste mít pravidelnou i stolici. V opačném případě to může občas váznout. Proto pokud s tím máte problémy, najděte si nějakou vhodnou variantu sportovního pohybu, která vás bude bavit, a pusťte se do toho. Cvičení totiž zvyšuje průtok krve do celého těla, tedy i do střev, která pak začnou přesněji pracovat. 

  • Užíváte doplňky stravy?

    Jaké léky zvolit?
    Autor: Shutterstock.com
    Některé potravinové doplňky, konkrétně s obsahem železa a vápníku, mohou způsobit zácpu. Zpomalují totiž kontrakce zažívacího systému. Tyto doplňky jsou většinou doporučovány lékařem v případě, kdy máte některé látky málo. Pokud se stane, že budete mít trávicí potíže, řekněte o tom svému lékaři a určitě bude možné najít společně nějakou jinou alternativu, jak zvýšit obsah vápníku či železa. V akutních případech, kdy se bez těchto doplňků neobejdete, vám může lékař předepsat projímadlo. 

  • Berete léky na bolest?

    Na chřipku je sice lepší vzít si ibalgin, ale má mnohem více nežádoucích účinků, než paralen.
    Autor: Shutterstock.com
    Kromě doplňků stravy ale mohou způsobit potíže také některé léky proti bolesti. A to jak ty na předpis, tak ty volně dostupné. Přečtěte si vždy pořádně příbalový leták, zda se tam o vedlejších účincích spojených se zácpou píše. Pokud máte léky na předpis, rozhodně je nepřestávejte brát, ale poraďte se se svým lékařem. V případě, kdy berete prášky s účinnou látkou ibuprofen, potom přejděte na paracetamol. 

  • Příliš mnoho projímadla

    .
    Autor: Shutterstock.com
    Na závěr pak patří upozornění na to, že všeho moc škodí, a to se týká také užívání projímadel. Člověk by čekal, že mu od problémů se zácpou pomůžou, ale pokud je u něj na denním pořádku dát si pár kapek, dojde akorát k tomu, že se stav zhorší, člověk se stane vůči laxativům imunní, a tak už nebudou fungovat na trávicí problémy. Proto je užívejte skutečně zodpovědně, tedy tak, jak je doporučováno, případně se poraďte s lékaři. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...