Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bolí vás vagina? Můžou za to příliš vášnivý sex, infekce nebo hormony!

  • Co způsobuje bolest ve vašem podbřišku?
    5. října 2016 | 06:00

    Bolest mezi nohama, tupé píchnutí v podbřišku. Někdy v životě to zažila asi většina žen, moc dobře tedy vědí, o čem je řeč. V drtivé většině případů to může být způsobeno příliš vášnivým sexem. To ale většinou rychle přejde. Bolest mezi nohama ale může signalizovat jiné zdravotní problémy. 

  • Herpes

    Autor: Shutterstock
    Zatímco ve Spojených státech amerických jím trpí každý zhruba šestý člověk, u nás genitální herpes není tak častý. Tím spíše byste ale měla být ostražitá, pokud ucítíte bolest tam dole. V případě, kdy se na genitálu objeví i viditelné puchýře a bolest se bude zdát téměř až nesnesitelná, můžete si být téměř jista, že jde o genitální opar. Tato pohlavní choroba se nedá vyléčit. Jakmile ji jednou chytnete, virus v sobě budete mít už napořád, záleží jen na tom, zda se ve vás někdy probudí znovu.
  • Kvasinková infekce

    Autor: Shutterstock.com
    Popravdě řečeno – kvasinková infekce sama o sobě nebolí. Bolest si jako její příznak lidé jen mylně interpretují. Což ale neznamená, že by potíže s ní spojené byly o to méně důležité. To, co způsobuje pocit bolesti, je vaginální sucho a svědění. Většina žen se s tím setká za svůj život zhruba třikrát čtyřikrát. Léčbu rozhodně nepodceňujte a hlavně ji dokončete. Jinak hrozí, že by se infekce mohla vrátit.
  • Vaginální suchost

    Autor: shutterstock.com
    Může se zdát, že vaginální suchost je problém zejména žen v menopauze, ale nenechte se tím zmýlit! Některé hormonální antikoncepční pilulky mohou snižovat hladinu estrogenu, což je hlavní důvod vaginální suchosti. Při sexu pak dochází k nepříjemným až bolestným pocitům. "Estrogen je totiž taková přírodní hydratace," říká gynekoložka Jane Minkinová. Jestliže máte pocit, že to "neklouže" tak, jak jste byla zvyklá, ačkoliv se ve vašem milostném vztahu nic nezměnilo, řekněte o tom svému gynekologovi. Nejde pouze o to, aby vám předepsal lubrikační gel, ale hlavně o to, aby vám pomohl odhalit, kde je zakopán pes.
  • Jeho penis

    ....
    Autor: Shutterstock.com
    I když my ženy máme občas tendenci za vším hledat náš vlastní problém, vězte, že co se týče anatomie a bolesti vaginy, jde to často na mužovu hlavu. Pokud cítíte bolest nejen při sexu, ale i po něm, je to jeho nadměrnou obdařeností, ať už co do délky nebo do šířky. Vyzkoušejte příště jinou polohu, která vám bude pohodlnější. Uvidíte, kompromis najdete. Nesnažte se to ale z dlouhodobého hlediska přehlížet. Nejenže si to vy sama neužijete, ale mohla byste si tím i způsobit zdravotní problémy. 
  • Endometrióza

    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže cítíte bolest zároveň při sexu i menstruaci, potom vaše problémy mohou ukazovat k endometrióze. Při ní endometrium, neboli výstelka dělohy, se začne vyskytovat i jinde než na místě určení. V tom případě byste ale pozorovala i jiné problémy, a to krvácení mimo cyklus, které navíc může být mnohem silnější, než bylo doposud. Neobvyklé nejsou ani tlaky v podbřišku. Nejčastěji se endometrióza objevuje u žen v reprodukčním věku.
  • Vulvodynie

    Autor: shutterstock.com
    Vulvodynie není příliš obvyklou nemocí, postihuje zhruba šest procent žen. Ty popisují nepříjemné bolesti v podbřišku, které nemusí mít vůbec souvislost s jakoukoliv činností, ať už je to pohlavní styk nebo třeba zavádění tamponu, jak se někdy uvádí. Objeví se naprosto spontánně, bez varování, a poté zase odezní. Kromě podbřišku se ale bolest objevuje i v okolí pochvy u jejího zevnějšího vchodu. Bohužel není úplně jasné, co nemoc způsobuje. Uvádí se ale, že spouštěčem může být třeba nějaký traumatický zážitek, kterým můžou být třeba operace, porod nebo nějaké poranění.
  • Kdy k lékaři?

    Autor: Shutterstock.com
    Ať už je bolest ženských genitálií způsobena čímkoliv, rozhodně by ji ženy neměly přehlížet. "Pokud bolest trvá den dva a pak odezní, není nutné si s tím lámat hlavu. Jakmile ale přetrvává, je to známka toho, že jde o vážnější problém, proto by měla každá žena vyhledat lékařskou pomoc," říká gynekoložka Jane Minkinová.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...