Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nekupujte si voňavý toaletní papír! Přispívá ke gynekologickým zánětům!

Materiál kalhotek může ovlivnit vaše gynekologické zdraví.
7. června 2016 | 06:00

Svědění a pálení, nepříjemné pocity při sexu, zarudlá pokožka, specifický výtok. V letní sezoně trápí gynekologické problémy ženy častěji než jindy v roce. Proto je dobré s tím počítat a vědět, jak se připravit.

Jednou z nejčastějších patálií je vaginální mykóza (také kandidóza). „Postihuje až 75 procent žen, a až 45 procent z nich dokonce opakovaně,“ říká gynekolog Jaroslav Březina. Odpovědné za tohle nepříjemné onemocnění jsou kvasinky, což jsou v podstatě houbičky, nejčastěji rodu Candida albicans. Daří se jim dobře v teple a vlhku, takže se kromě pochvy a poševní oblasti můžou rozrůst i v kožních záhybech v podpaží, pod prsy nebo mezi prsty.

Pozor na spodní prádlo! 

Speciálně v intimních partiích můžou kvasinkovou pohromu nastartovat spodní prádlo ze syntetických materiálů, těsné oblečení (hlavně džíny) nebo to, že se nepřevléknete po koupání z vlhkých plavek do suchých. „Mnoho žen má tu smůlu, že mykóza se u nich objeví i při větší psychické nebo tělesné námaze či po větší konzumaci sladkého,“ doplňuje doktor Březina.

I časté záněty by pro vás mohli být signálem, že něco není v pořádku.
Autor: Shutterstock.com

Trest za promiskuitu? 

Častěji se mykóza projevuje u žen, které střídají sexuální partnery. A velmi špatně se pak i léčí. Důvod? „Když má pacientka styk jen s jedním mužem, rychle pomůžou lokální léky (čípky nebo krémy), které oba partneři používají zároveň. Jen tak se dají přemnožené kvasinky ‚vybít‘. Jestliže žena partnery střídá, je léčba technicky skoro nemožná,“ vysvětluje doktor Březina. Rizikem pro vznik kandidózy je i užívání antibiotik. Proto gynekologové doporučují nasadit už během užívání těchto léků probiotika.

Hygienické pomůcky raději nevoňavé

V případě zánětu vulvy můžete zánětům předejít například tím, že nebudete používat parfemované vložky a toaletní papír, budete nosit bavlněné spodní prádlo, nepříliš těsné kalhoty, zcela minimálně budete užívat například spreje určené pro intimní partie a podobnou kosmetiku.

Když už se neodvážíte po ulici chodit naostro, rozhodně byste kalhotky měla zahodit na spaní.
Autor: Shutterstock.com

Pochvu máte šanci chránit podobně, a navíc musíte důsledně dodržovat pravidla bezpečného sexu. Hlubokým zánětům předejdete především nerizikovým sexuálním chováním. A ženy s nitroděložním tělískem musí absolvovat pravidelné kontroly u gynekologa nejméně jednou ročně. Ideálně například právě před dovolenou.

Co si počít s dovolenou?
Písek prospívá kůži chodidel.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Když se celý rok těšíte na dovolenou a podle kalendáře zjistíte, že menstruace přijde právě v době, kdy byste si ráda užívala koupání v moři, pak je to důvod k velmi špatné náladě. Ale perioda se dá posunout tak, abyste si mohla dovolenou užít. Jak na to?

Podle gynekoložky Jany Vrbecké je oddálení menzes kvůli dovolené jednodušší u žen, které běžně užívají hormonální antikoncepci: jednoduše přeskočí interval několika dnů bez hormonů a pilulky polykají dál tak dlouho, jak je třeba. Pokud antikoncepci neberete, musíte zajít ke svému gynekologovi a otevřeně mu říct, co potřebujete. Radíme vzít si na to do ordinace papír a tužku a vše si zapsat. Přestože použijete z balení (stojí cca 400 Kč) jen část, dovolená bez omezení za to přece určitě bude stát.

Video se připravuje ...
Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cest. • VIDEO: Adriana Krátká

Autor: sia
Video se připravuje ...